Cursul de schimb a depasit zilele trecute pragul de 4,2 lei pentru un euro, dar leul a reusit ieri sa castige teren in fata monedei europene, dealerii punand aprecierea monedei nationale pe seama interventiilor bancii centrale. In timp ce BNR sustine ca o sa intervina pe curs daca va considera ca este necesar, romanii se arata ingrijorati de o posibila depreciere a leului: 70% din persoanele chestionate de Wall-Street sustin ca vor fi afectate de deprecierea leului.

Leul se depreciase zilele trecute pe fondul instabilitatilor din Uniunea Europeana legate de evolutia datoriilor publice, cursul de referinta anuntat de banca centrala urcand la aproape 4,2 lei pentru un euro, dupa ce in urma cu o saptamana era 4,17 lei/euro. Ieri, leul a inregistrat o usoara apreciere, cursul coborand pana la 4,18 lei, cel mai probabil datorita interventiei bancii centrale de a sustine moneda nationala, sustin dealerii.

"Banca Nationala poate sa intervina pe piata valutara in orice moment, mai ales atunci cand apar "atitudini speculative", a subliniat Florin Georgescu (foto), prim-viceguvernatorul BNR.

"Daca intervin atitudini speculative din partea jucatorilor interni si externi, care pot distorsiona parametri precum inflatia si stabilitatea financiara, BNR are instrumente si va interveni pentru a corecta situatia", a declarat Florin Georgescu.

Totusi, banca centrala nu precizeaza niciodata care ar fi un nivel indicat al cursului si nici in ce interval acesta poate varia fara sa fie necesare interventii.

Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a sedintei interbancare de ieri, dealerii fiind de parere ca banca centrala a intervenit in piata vanzand valuta pentru a evita o corelare a leului cu pierderile valutelor din regiune (zlotul si forintul).

Majoritatea romanilor se asteapta in urmatoarea luna la un curs de schimb situat intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro, potrivit unui chestionar realizat de Wall-Street, insa exista si persoane mai putin optimiste, care vad cotatia euro urcand la 4,4 lei.

Pe de alta parte, aproape 70% din persoanele chestionate sustin ca vor fi afectate de o depreciere a leului, in timp ce doar 16,5% sustin ca vor avea de castigat de pe urma unui curs mai ridicat.

Banca centrala a afisat pentru astazi un curs de referinta de 4,1838 lei/euro, in scadere cu peste un ban (0,27%) fata de nivelul din sedinta anterioara. In sedinta precedenta, Banca Nationala a Romaniei anunta un curs de referinta de 4,1950 lei/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si