Criza economica, desi a inceput in sectorul privat inca din 2008, se transforma intr-o criza a datoriilor publice, sustine economistul Nouriel Roubini, supranumit "Dr. Doom al economiei", care avertizeaza ca cea mai mare provocare pentru statele dezvoltate este daca vor fi capabile sa faca fata datoriilor publice uriase.

Nivel mediu al datoriei publice va ajunge la 100% din Produsul Intern Brut in cadrul economiilor dezvoltate din lume, sustine Nouriel Roubini, care avertizeaza ca cea mai mare problema de pe plan mondial din prezent este criza datoriilor publice.

"In multe tari observam a doua etapa a crizei, care incepe atunci cand guvernele incep sa se teama de deficitele bugetare mari. Problema care se pune este daca toate tarile dezvoltate vor fi capabile sa faca fata problemelor fiscale semnificative si datoriilor publice uriase", a declarat Nouriel Roubini, in cadrul Forumului Financiar organizat de Forum Invest.

Citat in presa internationala ca “Dr. Doom”, “Cassandra” sau “Profetul”, economistul este cunoscut ca omul care a prevazut actuala criza financiara. "In 2005, Roubini a spus ca preturile caselor cresteau datorita operatiunilor de tip speculativ, iar acest fenomen avea sa conduca la o prabusire a economiei. La momentul respectiv profesorul nu a fost crezut de nimeni. Acum el este considerat un savant", potrivit revistei Fortune.

"Se observa o crestere semnificativa in nivelul datoriei publice in multe state. Costul total al salvarii realizate prin stimuli fiscali va fi foarte mare, iar in curand putem sa vedem probleme si in alte state decat Grecia, cum ar fi Spania sau Islanda", a adaugat Roubini.

Roubini avertizeaza ca zona euro se confrunta cu serioase provocari si trebuie sa faca fata problemei datoriei publice, dar si unei scaderi a competitivitatii economice.

Nouriel Roubini este profesor de economie in cadrul Universitatii din New York si presedinte al Roubini Global Economics, un think-tank specializat in analiza tendintelor economice. De-a lungul carierei, Roubini a lucrat pentru Fondul Monetar International, Federal Reserve, Banca Mondiala, banca centrala a Israelului.

Roubini: Unele state ar putea decide sa se retraga din Zona Euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si