"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune!", a parafrazat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, incercand sa explice ca masurile de crestere a cheltuielilor publice din trecut au efecte grave in prezent, desi ele au fost adoptate, spre exemplu, pentru cresterea pensiilor.

Mugur Isarescu a avertizat ca Romania are probleme sociale nesustenabile din punct de vedere financiar, iar dezechilibrul dintre numarul de contribuabili la buget si numarul de pensionari trebuie reparat cat mai curand.

"Avem problem sociale nesustenabile financiar. Este ca si intr-o familie unde singurul vinovat este care vine cu banii, dar la un moment dat nu mai vine cu banii, pentru ca nevoile familiei sunt de neatacat", a declarat Isarescu, care a spus ca cel care incearca sa faca un echilibru financiar devine un cinic.

"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune", a parafrazat Isarescu.

Guvernatorul BNR sustine ca cifrele sunt dramatice in ceea ce priveste problemele sociale din Romania. "Am plecat in anul 1990 cu 2,2 platitori la un beneficiar de fonduri bugetare si, in prezent, avem un raport de 0,8 platitori la un beneficiar. Financiar este evident ca echilbrarea fizica, nu prin imprumuturi, nu se poate face dacat prin imbunatatirea acestui raport, pentru ca altfel contributiile devin impovoratoare pentru platitori si sufoca economia", a explicat Isarescu.

Insa este prea tarziu pentru a mai cauta vinovati si trebuie sa trecem cat mai rapid la ajustari.

"Nu mai este cazul sa vorbim despre vinovati, ci trebuie rezolvata situatia. A discuta despre vinovati, poate, este o chestiune politica, dar suntem la un forum financiar", a spus guvernatorul BNR, in incheierea Forumului Financiar organizat de Forum Invest.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si