-- Pe piata bursiera, actiunile au avut, ieri, o evolutie oscilanta, finalizata cu ieftinirea majoritatii titlurilor. Desi in prima parte a sedintei s-au inregistrat cresteri, chiar semnificative pe segmentul SIF-urilor, la final, jucatorii au decis sa-si marcheze profiturile.
Indicele intregii piete, BET-C , a pierdut 0,8%, in timp ce BET-FI, indicele societatilor financiare, a scazut cu 0,6%. Indicele celor mai tranzactionate actiuni, BET, a coborat cu 1,2%, scadere influentata, in special, de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care s-au depreciat cu peste 3%. S-au tranzactionat insa volume mari de actiuni, ceea ce a dus la o valoare totala a transferurilor in crestere, de 62,9 milioane lei, echivalentul a 17,1 milioane euro. Mai mult de jumatate din acest rulaj a fost asigurat de schimburile cu titluri SIF.

Societatile financiare au adus un profit investitorilor, in ultimele sase luni, de suta la suta. Ieri, jucatorii au decis sa-si marcheze aceste castiguri, a declarat Adrian Ceuca, director de operatiuni la societatea Broker din Cluj. El considera ca scaderile inregistrate, ieri, sunt normale, dupa cresterile consemnate in ultimele zile, insa nu acelasi lucru poate spune despre volatilitatea ridicata a pietei.

Intre pretul minim si maxim al titlurilor SIF 2, de exemplu, a fost o diferenta de 5%, foarte mare asadar. Aceasta volatilitate arata ca piata nu si-a definit tendinta si ar putea indica, de asemenea, o corectie pe o perioada mai mare de timp, considera brokerul.

Totodata, daca apar informatii privind pretul de achizitie a BCR, este posibil ca piata sa creasca. Prin urmare, sunt motive si pentru crestere si pentru scadere, adauga Ceuca.

SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia au fost cele mai tranzactionate actiuni, fiecare obtinand un rulaj foarte mare, de peste 10 milioane lei. S-au facut schimburi cu 5,1 milioane titluri SIF 2, pretul unui titlu ajungand la 2,05 lei/ actiune, cu 1,4% mai putin fata de sesiunea precedenta. Transferurile cu actiuni SIF 5 insa nu au modificat cotatia acestor titluri, ele mentinandu-se la 2,4 lei/ actiune, la fel ca in sedinta anterioara. Actiunile SIF 3 Transilvania au scazut cu doar 0,5%, pana la 1,96 lei/actiune, in conditile tranzactionarii unui volum de 4,4 milioane titluri. S-au facut tranzactii cu 3,2 milioane titluri SIF 1 Banat-Crisana, la valoarea de 6,8 milioane lei. Cotatia a coborat cu 1,4%, pana la 2,07 lei/actiune. Actiunile SIF 4 Muntenia au ramas la pretul din ziua anterioara, de 1,48 lei/actiune, fiind tranzactionate 2 milioane de titluri.

RRC a pierdut, ieri, 3,5%, in conditiile transferarii unui volum ridicat de actiuni, 59,9 milioane. Pretul unui titlu RRC a inchis la 0,11 lei. RRC a dezamagit, nereusind sa mentina trendul pietei, afirma Lucian Berar, broker la societatea IFB Finwest. De cealalta parte, Adrian Ceuca spune ca desi s-au vandut multe titluri RRC ieri, nu cred sa fie o corectie prea puternica. Pe pietele externe, pretul titeiului a inceput sa creasca, tendinta ce se va mentine si in 2006 probabil. In aceste conditii, titlurile petroliere vor fi atractive, afirma el. Brokerii asteapta sa vada cum vor evolua actiunile Petrom, revenite azi la tranzactionare, dupa sustinerea AGEA.

In pofida ordinelor multe de vanzare de actiuni SNP existente, se asteapta ca acest titlu sa creasca, mai ales ca rezultatele financiare ale Petrom, pe primele noua luni ale anului, sunt spectaculoase, afirma Berar. Brokerii nu exclud insa posibilitatea ca titlurile SNP sa se deprecieze maine, daca tendinta generala a pietei va fi de scadere.

Actiunile bancare au evoluat in ton cu piata, inregistrand scaderi usoare. Titlurile TLV au pierdut 0,8%, ajungand la 1,2400 lei/actiune. S-a tranzactionat un pachet mare de titluri, 4,9 milioane, la valoarea totala de 6,1 milioane lei. Cotatia actiunilor BRD a coborat cu 0,7%, pana la 13,9 lei/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri