Mai mult de 50% dintre companiile de asigurari din Romania se afla la inceputul procesului de implementare a cadrului Solvency II, prin care companiile de asigurari isi gestioneaza riscurile, tinand cont de profilul de risc al acestora, si prin care se vrea o imagine cat mai exacta a pozitiei firmelor de asigurari cu privire la solvabilitate.
Potrivit studiului realizat de compania de consultanta Ernst & Young, la studiu au participat 68% dintre companiile de asigurari din piata locala, majoritatea fiind subsidiare ale unui grup mai mare.

Dintre companiile cuprinse in raportul privind gradul de pregatire pentru implementarea regimului Solvabilitate II, peste 40% au venituri mai mici de 50 milioane euro, aproape 25% au venituri mai mici de 5 milioane euro, in timp ce aproximativ 15% au venituri cuprinse intre 50 si 200 milioane euro.

Companiile recunosc faptul ca regimul impus de Uniunea Europeana cere optimizarea anumitor instrumente si sisteme in vederea efectuarii unei analize de risc complexe. Aceasta operatiune se doreste a fi finalizata pana in 2012. La nivelul pietei este evidenta nevoia de identificare si de cuantificare a riscului.

De asemenea, in piata locala de asigurari, precum si in alte state, a fost semnalata problema costurilor de implementare si de gasire a personalului competent care sa intre in componenta echipei proiectului Solvabilitate II (Solvability II).

In Romania, tot mai putine companii din domeniul asigurarilor implementeaza modele interne de management al riscului, in comparatie cu alte state din regiune sau cu cele din Europa de Vest. Aproximativ 30% dintre companii nu au structurata o opinie cu privire la abordarea initiala a modului de calcul al cerintelor de capital impuse de Solvabilty II, iar modificarile cadrului de reglementare reprezinta motivul principal in abordarea cadrului de management al riscului.

Cu toate acestea, respondentii isi pastreaza optimismul dat fiind ca 72% dintre companiile de asigurari sunt in prezent in curs de implementare sau intentioneaza sa implementeze sisteme de management al riscului, care sa fie utilizate in operatiunile zilnice ale companiei.

Noul regim de solvabilitate va avea un impact semnificativ asupra conducerii companiilor de asigurari, asupra modului in care acestea isi gestioneaza riscurile, precum si asupra sistemelor IT si datelor disponibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri