Astfel, in primul trimestru din 2010, membrii ALB Romania au raportat un volum total al activelor finantate in valoare de 235,676 milioane de euro avand o pondere de 97% in total piata, iar companiile neafiliate sunt estimate la un volum de 7,07 milioane euro cu o pondere la nivel de industrie de 3%.

Totalul contractelor semnate in trimestrul I al acestui an (dupa valoarea activelor finantate) de catre membrii ALB si companiile neafiliate insumeaza 242,746 milioane euro, ceea ce reprezinta o scadere de 32% fata de perioada similara a anului trecut, cand la nivelul intregii piete de leasing firmele au acordat finantari in valoare totala de 356,179 milioane de euro.

„Una din principalele cauze ale acestei evolutii o constituie birocratia excesiva si de lunga durata a procedurii judiciare de executare silita precum si lipsa unor masuri fiscale si macroeconomice de sustinere a agentilor economici in perioada de criza financiara”, se precizeaza in comunicatul Asociatiei.

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, astfel ca 14% (35,063 mil. euro) din total au vizat echipamentele, 27% (66,172 mil. euro) sectorul imobiliar si 59% (141,511 mil. euro) segmentul transporturilor.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 26% si de sectorul companiilor captive, cu 11%.

Valoarea totala a portofoliului inregistrata de societatile de leasing in primul trimestru din 2010 a fost de 3.687 milioane euro.

In domeniul transporturilor, autoturismele detin o cota de 49%, vehiculele comerciale grele 27%, iar vehiculele comerciale usoare 24% din total.

Finantarea categoriei echipamentelor reprezinta o cota de 15% in domeniul constructiilor, 15% echipament medical, 12% in domeniul echipamentelor IT si software, 10% echipament agricol, 6% industria alimentara, 2% industria de prelucrare a lemnului, 2% echipament petrolier, 2% echipamente destinate industriei metalurgice , 2% echipament tipografic si 34% alte domenii.

Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 51% si de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu un total de 23%; finantarea terenurilor reprezinta 2%, in timp ce restul de 24% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor de locuinte.

Clientii corporativi au atras cea mai mare parte, respectiv 95% din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (4%) si de sectorul public (1%).

Spre deosebire de anii precedenti si ca o solutie de adaptare la situatii de criza, perioada cel mai des intalnita dupa durata contractelor de leasing este de peste 5 ani cu o pondere de 29% in total contracte, urmata de cele cu o durata de 3-4 ani (21%), 4-5 ani (21%), 2-3 ani (18%), 1-2 ani (7%) si de 1 an (4%).

ALB Romania este afiliata la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si Federatia Creditului de Consum din Europa - Eurofinas si concentreaza circa 97% din piata autohtona de leasing.