Proprietarii imobilelor care au fost nationalizate si ale caror proprietati nu mai pot fi restituite in natura vor putea fi despagubiti anul viitor. Guvernul estimeaza ca, atunci, Fondul Proprietatea va fi cotat la bursa.
äIn prima jumatate a anului viitor, apreciem ca Fondul Proprietatea va fi cotat la bursaô, a declarat ieri ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu . Executivul a aprobat ieri constituirea societatii comerciale äFondul Proprietateaô, societate care va gestiona plata despagubirilor acordate fostilor proprietari carora nu le pot fi restituite proprietatile in natura. Capitalul social al fondului va fi de 14,2 miliarde de lei noi (aproape 4 miliarde de euro) si este format din active la peste 100 de societati, printre care BCR, Transelectrica, Transgaz, Petrom, CEC, Romtelecom. äDaca va fi necesar, participatiile aflate in fond vor fi sporiteô, a afirmat Olteanu.

Cine distribuie actiunile

Initial, actiunile vor fi in proprietatea statului. Pe masura ce procesul de restituire a titlurilor de despagubire va progresa, aceste titluri vor trece in proprietatea celor indreptatiti. Titlurile vor fi distribuite de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in baza dosarelor transmise de administratiile centrale sau locale. Autoritatea va elibera titluri de despagubire in care se stabileste suma corespunzatoare. Cu aceste titluri, persoana indreptatita va merge la fond si va primi in schimb actiuni. Pina in prezent, au depus solicitari de restituire aproximativ 120.000 de persoane, a spus Olteanu.

Ce se poate face cu ele

In momentul in care fondul va fi listat la bursa, actionarii vor putea sa vinda actiunile sau sa le pastreze pentru a primi dividende. Valoarea nominala a unei actiuni va fi stabilita de catre administratorul societatii, care va fi selectat in perioada urmatoare dupa o licitatie publica internationala. Licitatia va fi organizata de catre un consultant care, la rindul sau, va fi selectat printr-o licitatie. äE posibil ca valoarea sa fie de 1.000 de lei sau de 100.000 de lei (vechi - n.red.). In functie de aceasta valoare, proprietarii vor primi un numar mai mare sau mai mic de actiuniô. Consultantul si administratorul selectat vor decide daca actiunile fondului vor fi listate doar la Bursa de la Bucuresti si pe pietele internationale de capital.

Intrebari inca fara raspuns

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sustine ca sint multe necunoscute in cazul Fondului Proprietatea. äInca nu stim care sint coordonatele principale ale fondului: numarul de actionari, marimea acestui fond. De asemenea, nu cunoastem ce se intimpla cu creantele Romaniei preluate de acest fond. Va fi, se pare, cel mai mare fond din Europaô, sustine Stere Farmache, directorul BVB.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri