Ministerul Finantelor Publice (MFP) va emite in luna iunie certificate de trezorerie cu discont si obligatiuni de tip benchmark in valoare totala de 4,6 miliarde lei (1,1 mld. euro), in vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetar.
Pe 7 iunie, ministerul intentioneaza sa atraga 1,2 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, scrie NewsIn.

Apoi, pe 14 iunie, Finantele vor sa ia de pe piata locala un miliard de lei prin titluri cu maturitate la sase luni. De asemenea, pe 21 iunie, Finantele vor sa atraga 1,2 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni.

Pe 3 iunie, MFP a programat o licitatie de obligatiuni de stat, pe 3 ani, in valoare de 600 milioane lei, la o rata a cuponului de 6,25%, in timp ce pe 17 iunie a programat o licitatie pentru obligatiuni cu maturitate la cinci ani, cu o valoare de 600 milioane lei, la o rata a cuponului de 6%.
MFP a anuntat anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial.

In 2009, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

Totodata, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta