Rezervele valutare ale Romaniei au scazut in mai cu 397 milioane euro (1,22%) fata de luna precedenta, la 31,989 miliarde euro, a anuntat banca centrala.
In mai, intrarile au insumat 1,67 miliarde euro, reprezentand "alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele", se arata in comunicatul citat de NewsIn.

Totodata, iesirile din a cincea luna a acestui an au fost de 2,071 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut la 31 mai cu 0,22%, respectiv 79 milioane euro, pana la 35,251 miliarde euro, de la 35,33 miliarde euro la finalul lunii aprilie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut cu 10,8%, la 3,262 miliarde euro, de la 2,944 miliarde euro la finalul lunii precedente.

Platile scadente in luna iunie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), insumeaza 161,79 milioane euro fata de 214 milioane euro in mai.

La inceputul lunii martie Comisia Europeana a deblocat transa a doua, in valoare de 1 miliard euro pentru Romania. Tot in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%.

In februarie, rezervele valutare revenisera pe crestere, la 29,7 miliarde euro, dupa scaderile inregistrate in ianuarie si decembrie. Anterior, rezervele valutare atinsesera varfuri record pentru cinci luni la rand.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cum s-au schimbat obiceiurile financiare ale oamenilor de la debutul pandemiei
Setari Cookie-uri