Evenimentul cel mai asteptat al acestui an pe piata romaneasca de capital este listarea Fondului Proprietatea (FP). Din aceasta perspectiva, departamentul de analiza al SSIF Goldring SA a lansat un raport de analiza a fondului.
Semnele listarii

Dupa cinci ani de la infiintare, FP a ajuns la un pas de listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Demersurile guvernului de pana acum de a lista fondul au fost zadarnice, insa desemnarea recenta a administratorului fondului - Franklin Templeton - aduce practic acest proces la un pas de finalizare. Sa nu uitam ca administratorul vine cu o experienta de peste 30 de ani in investitiile pe pietele emergente.

Pentru a putea fi finalizata in acest an, listarea Fondului Proprietatea ar trebui sa se realizeze fara oferta publica initiala, ci doar pe baza de prospect. Fondul a selectat deja si un intermediar pentru realizarea prospectului.

Conform ultimelor cerinte necesare in vederea listarii FP s-a inregistrat pe data de 18 mai 2010 ca alt organism de plasament colectiv de tip special, ceea ce aduce momentul listarii fondului mai aproape.

Americanii promit listarea anului: Franklin Templeton este pregatit sa aduca Fondul Proprietatea pe Bursa in septembrie. Dupa spusele presedintelui executiv al companiei Templeton Asset Management, Mark Mobius, unul dintre cei mai influenti oameni ai pietelor financiare globale, listarea Fondului Proprietatea este posibila in septembrie daca Franklin Templeton va intra in rolul de administrator pana in luna iulie.

Efectele listarii

Listarea este un eveniment foarte important din mai multe motive: cresterea capitalizarii bursei ( FP are active evaluate la 3 mld. de euro), va aduce efecte pozitive a vizibilitatii in randul investitorilor si implicit a emitentilor prezenti pe aceasta piata si pentru ca va aduce sute de expropriati mai aproape de momentul incasarii despagubirilor.

Tranzactionarea in prezent si primele semne de reglementare

In prezent, fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiuni se realizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe baza intelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea de titluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de mica publicitate.

Pretul la care vor fi listate actiunile FP este o alta necunoscuta in conditiile in care de aproape doi ani actiunile se vand pe piata romaneasca prin intermediul anunturilor de mica publicitate sau prin brokeri, tranzactiile fiind putin transparente si nesupravegheate de nicio autoritate.
Warrant-urile listate de Wood&Co. si UniCredit la bursa din Viena, care au ca activ suport actiuni FP au fost cele care au adus un plus de transparenta si vizibilitate FP. De asemenea au fost primele care au oferit un pret de referinta actiunilor FP, mai aproape de realitate. Cu toate acestea actiunile FP se tranzactioneaza inca la un discount semnificativ. Evaluarea SSIF Goldring S.A. a inclus si o abordare comparativa privind produsele derivate listate de aceste doua companii.

Ramane intrebarea: Care va fi valoarea Fondului Proprietatea la cotare?

Important: Descarca gratuit raportul analizei aici: (vei primi si analiza BVB in cel mai scurt timp)

SSIF GOLDRING SA – Fondul Proprietatea




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri