In ciuda crizei economice globale, piata de asigurari ramane stabila la nivel european pe durata anului 2010, totusi, pentru companii apar noi provocari in ceea ce priveste managementul riscului, conform unui studiu al brokerului de asigurare si consultant de risc Marsh.
Raportul Marsh arata ca in 2010 apar noi oportunitati de dezvoltare a companiilor, iar criza financiara a adus rolul managerului de risc pe o treapta mult mai importanta in managementul marilor companii.

Principalele provocari cu care se confrunta asiguratorii sunt legate de presiunile actionarilor pentru o bonitate crescuta a asiguratorilor cu care lucreaza, o balanta transparenta si o asumare mai mare a responsabilitatii din partea tuturor partilor implicate in managementul riscului.

“Odata cu cresterea continua a expunerii globale la riscuri, un management de risc cu rezultate optime depinde astazi de informatiile actualizate, cunoasterea reglementarilor, anticiparea scenariilor de risc locale si globale”, a declarat George Davies, UK Leader – Marsh Risk Management Practice.

Raportul Marsh indica faptul ca numarul scazut de catastrofe asigurate, competitia acerba dintre asiguratori au facut ca piata globala sa nu sufere modificari notabile in 2009. “In conditiile in care nu vom avea parte de evenimente catastrofale in lunile ce urmeaza, este probabil ca piata de asigurari property din Europa sa urmeze acelasi trend stabil, pana la sfarsitul anului. Companiile europene au reusit sa obtina reduceri ale primelor de asigurare pe mai multe clase in a doua jumatate a anului 2009, dar exista semnale de crestere a daunalitatii - ceea ce ar putea determina asiguratorii sa-si revizuiasca atitudinea fata de riscurile plasate in Romania”, explica raportul brokerului Marsh.

In Romania cresc preturile la unele clase de asigurari

In ceea ce priveste piata locala, specialistii Marsh Romania estimeaza ca preturile vor resimti o crestere pe anumite linii, cum ar fi cele auto, care domina portofoliul local, sau cele financiare precum credit comercial si raspunderile profesionale ale managerilor (D&O).

“In conditiile in care daunalitatea creste pe liniile dedicate asigurarilor de raspundere profesionala a managerilor sau pe asigurarea de credit comercial, este normal ca asiguratorii sa se protejeze si sa isi revizuiasca politica de preturi”, a declarat Cristian Fugaciu (foto), director general Marsh Romania.

Pe un trend de stabilizare sunt asigurarile property care au castigat popularitate si care nu au resimtit, inca, o crestere a daunalitatii. “Un alt segment care urmeaza liniile pietelor internationale este cel al asigurarilor oferite ca beneficii extra-salariale: sanatate, viata etc. In cazul acestora, specialistii Marsh Romania se asteapta sa avem o stagnare a preturilor pe tot parcursul anului 2010”, explica specialistii Marsh.

Atentie! Riscuri noi!

Noile reglementari UE in ceea ce priveste protectia mediului inglobate in Directiva Europeana de Raspundere au capatat mult mai multa importanta pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Uniune. “Aceste reglementari vor avea efect direct asupra acoperirilor si preturilor asigurarilor de mediu si a raspunderilor civile”, conchide Marsh.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri