Patriarhia Romana va lua un credit bancar de 200 de milioane de euro in vederea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, banii urmand sa fie returnati din donatiile credinciosilor, si nu de la bugetul de stat, a declarat fostul ministru Nicolae Noica, membru in comisia acestui proiect.

"Imprumutul va fi garantat cu bunurile detinute de Biserica Ortodoxa Romana - paduri, imobile si altele, cum ar fi complexul Lebada din Pantelimon", a mai spus Noica, citat de NewsIn.

Negocierile pentru imprumut vor demara in iulie, odata cu lansarea caietului de sarcini pentru licitatia internationala de construire a Catedralei si cu demersurile de obtinerea a autorizatiilor necesare.

Catedrala Mantuirii Neamului va fi construita dupa un proiect dintre cele sapte ramase in cursa si prezentate de reprezentantii Patriarhiei.
Proiectul castigator va fi desemnat pana la sfarsitul lunii iunie, dupa ce specialistii vor analiza cele sapte propuneri din punct de vedere al costurilor, rezistentei, respectarii temei teologice si estetic.

Suma necesara pentru construirea "la rosu" a Catedralei este estimata la 100-120 milioane de euro plus TVA. Patriarhia va imprumuta insa 200 de milioane pentru a dispune de o suma acoperitoare.

"Banii vor fi platiti in termen de 15 ani de la terminarea constructiei 'la rosu'", a precizat episcopul vicar patriarhal Ciprian Campineanul.

Dupa construirea 'la rosu', pentru Catedrala vor fi cheltuiti inca aproximativ 100 de milioane de euro, pentru picturi si alte investitii de ordin estetic.
Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului ar urma sa inceapa anul acesta, dupa 15 august, si sa se incheie in 2013.

Catedrala va fi construita astfel incat sa reziste la cutremure de cel mult 8,5 grade pe scara Richter.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Cronologia proiectului construirii Catedralei Mantuirii Neamului