"Avand in vedere necesitatea unor reforme fiscale in perioada urmatoare (taierile anuntate ale salariilor si ale ajutoarelor sociale plus in cele din urma concedieri in sectorul public si/sau o majorare a impozitelor), precum si considerand datele detaliate privind PIB-ul anuntate ieri, am revizuit prognoza noastra pentru 2010 de la +0,9% la -1,4% (previziunea FMI este -0,5%). Admitem ca poate fi mai rau, dar in momentul de fata credem ca nu sunt argumente puternice in acest sens. In acelasi timp, prognoza pentru 2011 a fost scazuta de la 1,5% la doar 0,2%. In urma acestei modificari semnificative intentionam sa revizuim descrescator prognoza privind inflatia si crescator cea pentru deficitul bugetar si euro/leu", se arata intr-un raport publicat vineri de ING, citat de NewsIn.

De asemenea, ING se asteapta ca leul sa se tranzactioneze cu o tendinta de depreciere, dar precizeaza ca pierderile ar trebui sa fie limitate deoarece este posibil ca BNR sa protejeze nivelul de 4,20 lei/euro.

"Ne asteptam ca ratele pe termen scurt sa scada in continuare astazi. Ministerul Finantelor (MF) a decis sa respinga toate ofertele la licitatia de obligatiuni de ieri, in ciuda asteptarilor noastre ca acesta sa plateasca un randament mai ridicat. Aceasta strategie arata ca MF nu face inca o data ceea ce este adecvat in cazul in care volumul platilor amanate este semnificativ deoarece astfel este afectata economia reala", se mai arata in raport.

Analistii ING mai sustin ca pietele fluctueaza, iar speranta ca randamentele vor scadea este nepotrivita cand riscul politic este in crestere. "Mai mult, presiunea asupra guvernului atat din partea sindicatelor, cat si a opozitiei va persista avand in vedere masurile de austeritate ceea ce va face dificila emiterea de obligatiuni la randamente scazute. Iar ca ultim punct, strategia de respingere a tuturor ofertelor, asa cum s-a vazut in trecut, trimite un mesaj negativ pietei", se mentioneaza in studiul ING.