Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, evaluata in primul trimestru din 2010 la 178 mil. euro, nu a fost caracterizata de efervescenta, foarte putine discutii fiind finalizate, dintre care multe nu au fost facute publice, spune Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania in cadrul conferinteiM&A Outlook 2010, organizata de Wall-Street, Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight.
”Daca ma intrebati acum piata de M&A din Romania nu arata bine, exista valuri de interes, de dorinta. Daca ma intrebati acum o luna piata parea sa se dezghete. Nu vad neaparat discutii noi, ci discutii reiterate, incepute in toamna trecuta. Exista sperante, insa primele 5-6 luni au fost destul de calme, au fost foarte putine procesele care s-au incheiat si nu toate au fost facute publice”, afirma Cornelia Bumbacea (foto).

Potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young in martie 2010 in randul unor companii din 51 de tari, active in peste 40 de industrii, 61% din respondenti sunt optimisti in privinta iesirii din criza financiara in urmatoarele 12 luni, in timp ce 69% dintre acestia sunt increzatori in perspectiva economica a tarilor in care sunt prezenti.

Pe de alta parte, cele mai importante 3 directii de investire a capitalului sunt cresterea organica, achizitii in sectoare considerate relevanta, respectiv cercetare si dezvoltare. In aceste conditii, 47% dintre companii se asteapta sa incheie o tranzactie in urmatoarele 6 luni, spre comparatie cu 25% in 2009, urmand ca procentul sa creasca in urmatorii 2 ani pana la 67%.

Cele mai importante obstacole in incheierea unei tranzactii sunt incertitudinea multiplilor de evaluare (65%), precautia investitorilor (60%), cresterea riscului pentru o tranzactie (57%).

”Discutiile care au inceput acum un an si jumatate ajung intr-o faza scrisa, insa cerintele sunt mult mai restrictive. Toata lumea urmareste zone care nu sunt atat de expuse crizei economice globale. O tranzactie in Romania dureaza pana la faza de finalizare, cel putin sase luni de la inceperea discutiilor. Piata pare sa iasa dintr-o etapa inghetata, insa va mai trece ceva timp pana acest lucru se va reflecta real si in activitatea de M&A, mai ales pe fondul nepotrivirilor dintre asteptarile de pret ale vanzatorilor si ale cumparatorilor”, spune Bumbacea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si