Evaziunea fiscala din Romania se ridica in acest moment la 15 miliarde de euro, dintre care aproape patru miliarde reprezinta evaziune fiscala prin fraudarea platii TVA la achizitiile intracomunitare, a declarat Gabriel Biris, managing partner la Biris-Goran.

"Evaziunea fiscala se ridica la cel putin 15 miliarde de euro, in conditiile in care doar partea legata de fraudarea TVA la achizitiile intracomunitare din cauza reglementarii defectuoase a legilor reprezinta 3,3% din PIB, respectiv aproape patru miliarde de euro. Cea mai mare parte a evaziunii fiscale legata de TVA o reprezinta fraudarea bugetului de stat in comertul cu alimente", a spus Gabriel Biris (foto), citat de NewsIn.

Romania discuta cu CE pentru a nu primi infringement pe ordonanta privind combaterea evaziunii fiscale, iar guvernul va aplica masurile din ordonanta doar pana la 31 decembrie pentru a reduce riscul oricaror penalitati, a declarat ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, fara insa a preciza la cat se ridica evaziunea fiscala in Romania.

"Riscul procedurii de infringement a fost asumat, insa s-a luat aceasta masura pentru a reduce evaziunea cu plata TVA in domeniul intracomunitar. Ordonanta se va aplica pe o perioada limitata pentru a diminua riscul oricaror penalitati generate de procedura de infringement. Vom face tot ce este necesar ca sa iesim din aceasta procedura inainte de a fi penalitati", a spus Vladescu.

Ministrul Finantelor a precizat ca ordonanta de urgenta privind combaterea evaziunii fiscale va deveni aplicabila din aceasta saptamana sau cel tarziu pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sustinand ca este nevoie de acest act normativ pentru a pune la punct un sistem de control pentru combaterea ilegalitatilor in ce priveste restituirea de TVA.

Vladescu a precizat ca prin masurile ce vor intra in vigoare doreste recupererarea "a cateva sute de milioane de euro in acest an din evaziunea facuta prin contrabanda de tigari, ce se ridica la aproape 1 miliard (euro, n.r.), si mai mult de jumatate (de miliard euro, n.r.) anul viitor".
In acest context, Vladescu a precizat ca guvernul nu i-a in calcul majorarea accizelor pentru tutun si petrol in acest an.

Cea mai mare evaziune fiscala se face la tutun, alcool si produsele petroliere, precum si in zona produselor alimentare "care intra in Romania si nu au taxe, fiind in sistemul extracomunitar, acestea urmand a se vinde in diferite locatii fara factura, ceea ce pagubeste bugetul de neplata TVA", a adaugat Vladescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri