Creditarea si-a modificat tendintele de crestere catre ramura ipotecara, in dezavantajul imprumuturilor de consum, iar majoritatea clientilor solicita o consolidare a tuturor imprumuturilor pentru a-si reduce ratele, a declarat directorul general al Kiwi Finance, Anca Bidian.
Kiwi Finance a intermediat, de la inceputul acestui an, de trei ori mai multe credite decat in primele cinci luni ale anului trecut, spune Bidian, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Brokerilor de Credite.

"In prezent, 80% din creditele acordate de banci si intermediate de Kiwi Finance sunt ipotecare. In 2009, aproximativ 80% din credite s-au acordat in a doua jumatate a anului, in prima parte totul fiind blocat. In 2010, inregistram un ritm de crestere constant, bineinteles, cu ajustarile majore impuse de criza", afirma Anca Bidian (foto), citata de NewsIn.

“In ultimii doi ani a avut loc inversare de tendinta in creditare, dinspre creditul de consum spre cel ipotecar. Daca la finalul lui 2008 doar 40% din imprumuturi erau ipotecare, astazi, numai 20% din creditele acordate clientilor prin intermediul Kiwi sunt destinate consumului", a mai spus ea.

In acelasi timp, volumul mediu al unui credit ipotecar intermediat de Kiwi Finance s-a redus la aproape jumatate, de la 85.000 de euro la 45.000 de euro, urmand corectiile pietei imobiliare. In schimb, la creditul fara garantii, media a ramas aceeasi, de 7-8.000 de euro.

Bidian a mai spus ca limitarea comisioanelor de rambursare anticipata la maximum 1% din credit aduce cu sine o "deblocare a refinantarilor." Ea sustine ca majoritatea refinantarilor intermediate de firma sa vin in prezent din zona creditelor de consum si au ca obiect crearea unui credit unic, garantat imobiliar, care stinge mai multe imprumuturi vechi ale aceleiasi persoane.

"Majoritatea clientilor prefera sa mute toate creditele intr-unul singur, garantat ipotecar si cu scadenta dubla, fiindca astfel ratele lunare scad la aproximativ jumatate", sustine Bidian.

"Comisioanele de rambursare anticipata reprezentau o bariera in calea refinantarii creditelor, intrucat clientul trebuia sa scoata din buzunar inca 5-6% din principal", a declarat Bidian. "Cu toate acestea, nu cred ca vor exista clienti care sa migreze de la o banca la alta. In principal, majoritatea clientilor solicita credite de consolidare, iar creditele mari, ipotecare, sunt mai greu de refinantat, intrucat presupun costuri mari, cum ar fi cele notariale", a adaugat Bidian.

Ea afirma ca pana acum doar 5% din clienti s-au mutat de la o banca la alta. "O astfel de refinantare, prin migrare catre o alta banca, a presupus pana acum costuri mari", a mai spus Bidian.

In acelasi timp, potentialul pietei de refinantare este mare: 80% din clientii Kiwi Finance au cel putin un card de credit sau un imprumut mic de refinantat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri