Moneda unica europeana s-a apreciat usor fata de leu, saptamana trecuta, de la un minim de 3,64 lei/actiune, pana la un maxim de aproximativ 3,67 lei, evolutie, asadar, notabila, dar nu spectaculoasa, considera analistii de la KTD Invest. Ei spun ca oficialii BNR se asteapta ca leul sa continue sa se intareasca in fata euro, insa in termeni reali, adica luand in calcul inflatia, si nu in termeni nominali.

In opinia analistilor de la societatea de consultanta de investitii mentionata, Banca Centrala prognozeaza ca raportul euro/leu nu o sa mai scada semnificativ in perioada imediat urmatoare, dar nici nu va creste mai mult de 6-8%, adica atat cat este estimata inflatia pentru urmatoarele 12 luni. "In acest fel, leul se va deprecia in termeni nominali, comparativ cu euro, dar va marca totusi o apreciere in termeni reali", explica analistii KTD Invest.

In timp ce euro s-a intarit usor in fata leului, dolarul s-a mentinut stabil, in contextul in care nici pe pietele intrenationale, moneda americana nu a crescut in raport cu alte valute. Analistii de la societatea KTD Invest estimeaza insa ca, de la jumatatea saptamanii viitoare, este posibil ca dolarul sa se intareasca in raport cu euro, "si atunci am putea sa ne asteptam ca si cursul USD/RON sa mai urce putin".

Pe de alta parte, pretul aurului a crescut foarte mult, fiind tranzactionat, vinerea trecuta, la peste 495 dolari pe uncie. Analistii cred ca, in perioada urmatoare, pretul va atinge pragul de 500 dolari pe uncie, dupa care va urma o scadere importanta, pe o durata de timp mai mare.

"Acest scenariu de crestere a pretului aurului, in cursul zilelor urmatoare, s-ar putea cupla foarte bine cu asteptarile noastre ca raportul EUR/USD sa atinga un maxim local in primele zile ale acestei saptamani, iar o eventuala intrare pe trend descendent a cotatiilor metalului galben ar putea, de asemenea, semnaliza sau confirma initierea unei tendinte de apreciere a dolarului american in saptamanile ramase pana la finele anului", declara analistii KTD Invest.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si