Investitorii straini sunt sfatuiti de economistul sef al Saxo Bank sa nu ramana cu pozitii long pe forint sau pe leu, anticipand ca situatia economica din Ungaria si cea din Romania urmeaza sa se inrautateasca.
Saxo Bank ii avertizeaza ca ar trebui sa se astepte la falimentul unor state est-europene precum Romania si Ungaria in curand in cazul in care nu sunt implementate reforme structurale.

"Fara indoiala, exista anumite probleme in tarile PIIGS si in cateva dintre tarile est-europene ca Romania si Ungaria. In lipsa oricaror reforme semnificative, care reprezinta totodata o alternativa dificila, ar trebui sa ne asteptam la incapacitate de plata (default) in viitorul nu tocmai indepartat. Dar chiar daca una sau mai multe dintre aceste tari ar esua si ar ajunge la restructurarea datoriei, ar trebui ca lucrurile sa fie in ordine atata vreme cat majoritatea tarilor G10 vor avea finante sustenabile. Problema este ca nu au", sustine David Karsbol (foto), economistul sef al Saxo Bank.

Economistul Saxo Bank ii mai avertizeaza pe investitori sa nu ramana cu pozitii long pe forint sau pe leu, in conditiile in care presiunile financiare din Ungaria si Romania ar putea creste pe seama unor presiuni suplimentare din partea Fondului Monetar International.

"Credem ca punctul de interes al pietei va continua sa se mute gradual spre est. A inceput in 2008 in Statele Unite cu subprimele, apoi in Marea Britanie cu marele sector financiar si acum a ajuns in Europa cu problema datoriei PIIGS. Urmatoarea miscare va fi spre tarile est-europene si deja vedem ingrijorari legate de Romania si Ungaria. Cu FMI ramas fara bani, piata va astepta din ce in ce mai mult restructurarea in Europa de Est. Intrucat FMI este factorul determinant, ar trebui sa ne ingrijoreze si situatia tarilor baltice (din nou). Ne asteptam ca acest lucru sa continue peste vara. Nu va lasati prinsi cu pozitii long HUF sau RON", avertizeaza David Karsbol.

In final, Saxo Bank sustine ca exista doar doua solutii pentru rezolvarea crizei datoriilor publice, fie restructurarea datoriei (asa cum va fi nevoita sa faca Grecia), fie reducerea deficitelor in acest acum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri