ING Bank Romania este de parere ca guvernul va supravietui votului de incredere de astazi din Parlament, fapt ce s-ar putea dovedi pozitiv pentru moneda nationala in conditiile in care piata se asteapta la caderea guvernului. Totusi, pe fondul tensiunilor politice din ultima perioada, leul a ratat trendul regional de aprecieri.
Leul a avut o evolutie destul de stabila in sedinta de ieri, cursul inchizand ziua la 4,226 lei/euro, insa astazi a inregistrat o usoara depreciere, iar cursul de schimb a depasit 4,23 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice legate de motiunea de cenzura.

De asemenea, tot din cauza tensiunilor politice, leul a ratat trendul aprecierilor din regiune de zilele trecute.

"Inca o data, moneda nationala pare ca a pierdut trendul regional de apreciere fapt ce credem ca este rezultatul in mare parte al tensiunilorpolitice in plina desfasurare. Astazi va avea loc votul pentru motiunea de cenzura. Credeam ca guvernul va supravietui acestui vot, notand totodata ca riscurile unei caderi nu ar trebui excluse, si am devenit mai increzatori in acest scenariu dupa noaptea precedenta. Ambii candidati la Curtea Constitutionala propusi de PDL au reusit sa primeasca aprobarea in parlament, coalitia de guvernare se pare ca a reusit sa depaseasca neintelegeri recente in aceasta privinta", explica Vlad Muscalu (foto), economist in cadrul ING Bank Romania.

Pe de alta parte, daca guvernul rezista in fata motiunii de cenzura, acest lucru ar putea avantaja moneda nationala.

"Daca executivul va rezista acestui vot, acest fapt s-ar putea dovedi pozitiv pentru leu deoarece credem ca piata se asteapta la o cadere a guvernului intro anumita masura", a adaugat Muscalu.

Piata monetara a fost destul de statica ieri deoarece participantii la piata asteptau votul de neincredere. Ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat neschimbat la 6%, in timp ce pentru scadente mai lungi piata monetara a fost mai degraba nelichida, explica ING in cadrul unui raport.

"Deoarece credem ca motiunea de cenzura va fi respinsa acest fapt ar putea atenua tensiunea de pe piata monetara, incheind probabil episodul tensiunii politice", a mai spus economistul ING.

Ziua de astazi este una foarte importanta pentru tara, in conditiile in care se discuta si voteaza motiunea de cenzura initiata de PSD, care, daca va trece, va duce la caderea Guvernului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri