Societatile de investitii financiare (SIF) se pregatesc sa dea marea lovitura. Aceea de a-i convinge pe cuponari sa-si vinda actiunile. SIF Muntenia a anuntat ca va lua in discutie acest aspect la Adunarea Generala a Actionarilor.

Nu majorarea limitei de detinere de la 0,1% la 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare ii deranjeaza cu adevarat pe presedintii acestor firme. Ci numarul mare de actionari, cunoscuti pe piata de capital si sub numele de cuponari. Adica acei oameni care au subscris cuponul Vacaroiu, primit in baza legii de privatizare in masa din 1995, la societatile de investitii financiare.

Prima societate interesata de rascumpararea actiunilor emise in virtutea articolului 4 din Legea nr. 133/1996 aflate in proprietatea actionarilor initiali se dovedeste a fi SIF Muntenia.

SIF Muntenia a facut deja primul pas

In comunicatul trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB), referitor la data stabilita pentru Adunarea Generala Ordinara, la punctul 5 se arata ca se are in vedere mandatarea Consiliului de Administratie pentru rascumpararea actiunilor la preturile stabilite de acesta in conformitate cu reglementarile CNVM. Bineinteles ca apare o serie de intrebari: care va fi pretul de rascumparare a actiunilor? De unde vor proveni banii? Purtatorul de cuvint al SIF Muntenia, Ion Stavre, sustine ca, momentan, nu se poate da un raspuns. Adunarea Generala a Actionarilor va decide daca se vor rascumpara sau nu aceste actiuni, care va fi pretul si calendarul actiunii. Dintre societatile de investitii financiare, SIF Muntenia are cel mai mare numar de actionari, asta si datorita faptului ca cei care nu si-au ridicat dividendele au primit in locul banilor cuveniti noi actiuni, mai spune Ion Stavre. In general, rascumpararea actiunilor s-a facut cel putin la pretul din piata, si asta pentru a-i convinge pe proprietari sa vinda, sustine Marius Plugaru, director Ieba Trust. Domnia sa crede ca si celelalte societati de investitii financiare vor urma politica SIF Muntenia de rascumparare a actiunilor de la cuponari.

Ce zice conducerea BVB

In acest moment, stiu ca doar SIF Muntenia si-a anuntat intentia de a-si rascumpara actiunile. Acest fapt este legal, dar pretul si modalitatea de rascumparare vor fi anuntate doar de ei. Actiunile pe care le vor rascumpara banuiesc ca le vor tezauriza, sustine directorul BVB, Stere Farmache. De fapt, rascumpararea actiunilor de catre SIF Muntenia i-a luat prin surprindere si pe brokeri. Nu sint prea multe informatii referitoare la rascumpararea actiunilor de la actionarii initiali de catre SIF Muntenia, spune Razvan Pasol, director Intercapital Invest.

Actiunile SIF-urilor vor creste in viitor

Posibila ridicare a pragului de detinere de actiuni la societatile de investitii financiare de la 0,1% la 1%, recomandata de CNVM, pare sa avantajeze in acest moment pe toata lumea. De citeva zile, actiunile societatilor de investitii financiare au crescut foarte mult. Iar acest trend se va mentine si in viitorul apropiat. Pentru ca trebuie spus ca ridicarea pragului din punct de vedere legal inca nu s-a facut. In momentul in care va avea loc, sint sigur ca fondurile de investitii straine vor deveni interesate de aceste actiuni. Iar acest fapt va creste si mai mult pretul lor, mai spune Razvan Pasol. In aceasta saptamina, actiunile SIF-urilor au crescut cu 12,93%, iar in acest an cu 82,98%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri