Companiile de leasing vor cere in perioada urmatoare anularea anumitor articole din Ordonanta de guvern publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta ce transpune Directiva europeana pentru credite, a declarat secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu.
"Vom cere anularea anumitor articole din Ordonanta", a mentionat Ahciarliu, adaugand ca Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB Romania), entitate care are ca membri aproape toate companiile de leasing locale, precum si institutii financiare nebancare, analizeaza toate solutiile posibile, inclusiv contestarea Ordonantei la institutiile internationale abilitate, potrivit NewsIn.

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a folosit in expunerea de motive numele ALB motivand ca proiectul tine cont de negocierile cu ALB. Nu am primit nici un raspuns oficial la nici una din cele patru scrisori adresate ANPC, primul ministru, sau ministrului economiei in mai multe randuri - inclusiv cu reveniri oficiale", a mentionat Ahcialiu.

Secretarul ALB Romania sustine ca Directiva 48/2008 nu trebuie sa se aplice contractelor de finantare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a ordonantei.

"Orice masura sau modificare legislativa de asemenea amploare trebuie sa aiba la baza un studiu de fezabilitate, mai ales daca afecteaza relatii contractuale deja in vigoare. In caz contrar, ea risca sa ingradeasca accesul consumatorului la credite si sa descurajeze agentii economici dispusi sa ofere astfel de servicii", a mentionat Ahciarliu.

Ea sustine ca trebuie respectate principiul constitutional al neretroactivitatii legii si principiul libertatii contractuale.

Daca Directiva europeana are ca arie de aplicare numai creditele de consum negarantate, nou acordate, cu sume cuprinse intre 200 si 75.000 euro, ANPC a extins, insa, aceste prevederi, asupra tuturor tipurilor de finantare- de consum, imobiliare sau in sistem leasing, cu si fara garantie, indiferent de valoare - inclusiv asupra contractelor aflate deja in derulare, astfel incat impactul sa fie maxim.

Exista si categorii exceptate: bancile de locuinte si creditele luate prin programul guvernamental Prima Casa, precum si imprumuturile caselor de ajutor reciproc.

"Romania, ca orice alt stat membru, ar trebui sa transpuna ca atare dispozitiile armonizate ale Directivei, neexistand posibilitatea ca vreun stat membru sa introduca alte dispozitii de drept intern decat dispozitiile armonizate in sfera de reglementare a acestora din urma", a mai spus secretarul general al ALB.

Romania a fost obligata sa transpuna pana la data de 11 iunie 2010 in legislatia nationala textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea. Pe langa ALB, si bancherii au declarat anterior pentru NewsIn ca transpunerea textului Directivei a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul normei adoptate de Parlamentul European. Autoritatea initiatoare a proiectului, ANPC, ii contrazice.

"Am discutat si cu Comisia Europeana, care ne-a dat dreptate sa aplicam ordonanta si creditelor in derulare, chiar daca bancherii nu doreau acest lucru", a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice. Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial.

Ulterior, Ordonanta va trebui sa fie adoptata de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea mai poate suferi unele modificari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri