29 Noiembrie 2005

Bancherii inlocuiesc dobanzile cu comisioanele

Ramanand fideli ideii ca bancile nu pierd niciodata, reprezentantii acestora au gasit o cale sa reduca din pierderile provocate prin scaderea dobanzilor la lei. Profitul adus de dobanzile uriase a fost inlocuit cu taxe si comisioane mult mai mari decat cele percepute pana in prezent, astfel incat, in unele cazuri, clientii vor scoate din buzunare cam aceiasi bani.
Cresterea consumului din ultimii ani i-a ingrijorat pe oficialii Bancii Nationale, care au dat o mana de ajutor romanilor, limitand creditarea in valuta si obligandu-i, implicit, pe bancheri sa scada dobanzile la creditele in lei. Acestia s-au conformat si, in scurt timp, am asistat la micsorari ale dobanzilor la lei cu pana la 8 puncte procentuale.

Un semn bun pentru consumatori, o nota proasta pentru bancile care au mentinut la cote ridicate dobanzile o buna bucata de timp, in mod nejustificat. Iata insa ca, in unele cazuri, bancherii au avut grija sa nu piarda nici un leu, inlocuind profitul adus de dobanzile uriase cu acela obtinut din comisioane pe masura.

Lupul isi schimba parul, dar naravul ba

Unele institutii de credit au gasit solutia ideala pentru a compensa pierderile din scaderea dobanzilor in cazul anumitor produse. In cazul creditului de nevoi personale, una dintre cele mai mari banci din sistem a inlocuit taxa perceputa pentru asigurarea de viata cu un comision de administrare lunar. Daca, inainte, pentru un credit de nevoi personale de 10.000 euro, pe o perioada de 10 ani, un client cu varsta de 38 de ani platea o taxa putin peste 6 milioane de lei, astazi banca a introdus un comision de administrare lunar, care la sfarsitul creditului te obliga sa scoti din buzunar peste 20 milioane de lei. In plus, aceasta taxa este calculata ca procent din suma initiala, si nu la soldul creditului. E drept ca, in total, clientul va plati mai putin, dar in nici un caz cat se asteapta.

Credite mai ieftine… doar in teorie

Pentru a nu ramane mai prejos, o alta banca importanta a gasit la randul ei o solutie pentru a diminua „pierderile“. Dupa ce a scazut printre primele dobanzile la creditele in lei, lansand si o campanie mediatica intensa, a considerat ca trebuie sa compenseze aproape in totalitate profitul pierdut. Astfel, a inlocuit acelasi comision de administrare, perceput initial o singura data, cu unul anual destul de consistent.

Daca inainte clientul platea o taxa de aproximativ 3-4%, acum este obligat sa scoata din buzunar o suma echivalenta cu aproape 2% in fiecare an, chiar daca imprumutul a fost contractat pe o perioada de 10 ani. Mai mult chiar, ca si in primul caz, procentul se aplica sumei initiale si nicidecum la soldul creditului. Nu ramane decat sa calculati cat reprezinta 2,5% din 10.000 de euro, inmultiti la final cu 10 (perioada rambursarii creditului), pentru a vedea ca zicala „Bancile nu pierd niciodata“ este cat se poate de adevarata.



Citeste si