Contributia poate fi īmpartita īntre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului īncheiat cu reprezentantii angajatilor. Proiectul de lege precizeaza ca suma reprezentānd contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibila, īn limita sumei reprezentānd echivalentul īn lei a 200 de euro īntr-un an fiscal.

Aceeasi facilitate fiscala se acorda angajatorilor pentru suma reprezentānd contributiile la fondurile de pensii, la calculul profitului impozabil, īn limita sumei reprezentānd echivalentul īn lei a 200 de euro īntr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Daca un participant īnceteaza plata contributiei, acesta īsi pastreaza drepturile conform regulilor schemei de pensii facultative, cu exceptia situatiei īn care a solicitat transferul catre alt fond de pensii facultative. Activul personal al participantului la fondul de pensii este utilizat numai pentru obtinerea unei pensii facultative. Orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative.

Administratorii fondurilor

Proiectul de lege precizeaza si etapele de autorizare si functionare, precum si mecanismul de administrare a fondurilor de pensii. Astfel, pot administra fonduri de pensii facultative societatile de pensii, de administrare a investitiilor si de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sunt autorizate sa constituie societati, īn vederea administrarii de fonduri de pensii private, numai fondatorii care dispun de resursele financiare necesare si nu au datorii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale.

Citeste si:

Capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii este echivalentul īn lei al sumei de 1,5 milioane euro, bani care nu pot proveni din īmprumuturi sau credite si nu pot fi grevati de sarcini. Pentru administrarea unui fond de pensii, administratorul percepe participantilor si beneficiarilor un comision de administrare.

Schema de pensie facultativa este elaborata si propusa de administrator, īnsa pentru punerea īn aplicare acesta trebuie sa obtina autorizarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Fondul de pensii facultative va putea primi contributii numai dupa autorizarea si verificarea īndeplinirii conditiilor de catre CSSPP. Aceasta comisie verifica obligatia administratorului de investire prudentiala a activelor fondurilor de pensii, astfel īncāt fondurile sa fie investite īn interesul participantilor si beneficiarilor. Investitiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit pāna la momentul platii dreptului cuvenit participantilor si beneficiarilor.

Pensia suplimentara, dupa 60 de ani

Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu īndeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
- participantul, barbat sau femeie, a īmplinit vārsta de 60 de ani
- au fost platite minimum 90 de contributii lunare
- activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, emise ulterior intrarii īn vigoare a legii.