Bancile vor trebui sa mai depuna o serie de documente, motiv pentru care privatizarea CEC se amana pana in ianuarie, cel mai devreme, au declarat pentru „Averea“ oficiali ai Ministerului Finantelor (MF).

„Nu este vorba de o intarziere, intrucat nu se anuntase oficial termenul de depunere a ofertelor angajante. Data de 28 noiembrie a fost una estimativa“, ne-au declarat reprezentantii MF.

„Avand in vedere stadiul actual de pregatire a lansarii etapei a doua a procesului de privatizare, precum si interesul investitorilor, se va incerca stabilirea unui termen rezonabil pentru pregatirea ofertelor finale angajante, care este probabil sa fie in luna ianuarie 2006“, se precizeaza intr-un comunicat scurt al MF. In acelasi timp, ministrul Finantelor si seful comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, a declarat pentru Mediafax ca termenul pentru depunerea ofertelor imbunatatite pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi stabilit pentru mijlocul lunii decembrie.

„Ofertele pentru BCR vor fi depuse candva spre mijlocul lunii decembrie. Nu depinde numai de noi. In proces sunt implicate noua sau zece parti. Trebuie toate coordonate de catre comisia de privatizare, in asa fel incat sa existe un singur contract. Sunt cinci SIF-uri, doua institutii financiare internationale, BERD si IFC, doi participanti la competitie si comisia de privatizare.

Fiecare dintre cele zece parti implicate are proceduri, birocratii interne, decizii de luat, deci nu depinde strict de vointa noastra, a comisiei“, a spus Vladescu. In etapa finala a privatizarii BCR s-au calificat Erste Bank si Millennium - Banco Comercial Portugues. In prezent, comisia de privatizare negociaza cu cei doi ofertanti forma finala a contractului de vanzare.

Sapte din cei opt investitori inscrisi pentru privatizarea CEC au depus oferte primare la termenul din 21 octombrie, cu exceptia francezilor de la Societe Generale, care s-au retras.

La acea data, oficialii Comisiei de privatizare a CEC au declarat ca urmatorul termen pentru depunerea ofertelor finale angajante ar putea fi 28 noiembrie.

Amanarea urmatoarei etape a privatizarii CEC este legata si de stadiul privatizarii BCR, intrucat autoritatile de la Bucuresti doresc sa cunoasca mai intai castigatorul licitatiei pentru BCR, scrie Reuters.