In perioada 18-28 noiembrie, actiunile celor cinci societati de investitii financiare s-au majorat in medie cu 17%. Se remarca SIF Moldova cu o crestere de 24,53%, SIF Muntenia - cu 18,70%, SIF Banat Crisana - cu 15,38%, SIF Transilvania - cu 13,36% si SIF Oltenia - cu doar 12,88%. „Nu pot spune la ora actuala daca actiunile SIF-urilor mai sint ieftine. E posibil sa mai creasca. Personal, recomand foarte multa prudenta la cumpararea acestor actiuni“, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Noi maxime la BVB

La finalul sedintei de tranzactionare de ieri, indicii bursieri au atins noi maxime istorice. Astfel, indicele celor mai lichide companii de la bursa BET s-a majorat, de la inceputul anului, cu 55,14%, iar indicele societatilor de investitii financiare BET-FI - cu 168,41%. „Consider ca actiunile SIF-urilor vor mai creste pina in prima saptamina a lunii decembrie. Oricum, dupa cum se misca piata, ne dam seama ca avem de-a face cu vinzatori versati. Acestia cumpara organizat si dupa o anumita reteta si nu cresc prea mult pretul actiunilor la SIF-uri fata de ziua precedenta“, sustine Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust. El considera ca pretul vehiculat in cazul BCR face ca actiunea SIF-urilor sa creasca foarte mult, asta deoarece, la un pret de 3,5 miliarde de euro pe BCR, cele 6 procente detinute de fiecare SIF valoreaza 200 de milioane de euro. Practic, valoarea SIF-urilor se dubleaza.

Impozitul de 16% creste Bursa

Un alt motiv pentru care pretul actiunilor la BVB creste foarte mult in ultima perioada de timp este dat de faptul ca, de la 1 ianuarie 2006, impozitul pe piata de capital va fi de 16% pe cistig si nu de 1% pe tranzactie cum este in prezent. Si atunci cumparatorii au tot interesul sa duca pretul actiunilor in sus.