Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont pe 12 luni, de 330,8 milioane lei (78,3 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,85% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 1,2 miliarde lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 6,98% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,55 miliarde lei (368 milioane euro).

In iunie, MFP si-a propus sa atraga 4,6 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cea mai mare parte a banilor urmand sa fie plasati prin emisiuni de obligatiuni. In cele din urma, insa, a atras numai 958 milioane lei, ca urmare a nivelului ridicat al randamentelor cerute de banci.

De la inceputul acestui an, MFP a atras 20,77 miliarde lei de pe piata locala, in conditiile in care anuntase initial ca vrea sa atraga intre 10 si 12 miliarde lei in primul trimestru si 11-13 miliarde lei in al doilea trimestru.

Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statul trebuie sa imprumute anul acesta 87 miliarde de lei