Agentia de evaluare financiara Moody's Inverstor Service a anuntat, intr-o nota informativa, ca e posibil ca planul de austeritate al guvernului de la Bucuresti sa afecteze calitatea activelor si profitabilitatea bancilor din Romania.
"Pachetul de masuri de austeritate ar putea exacerba riscurile la care sunt expuse activele bancilor locale. In acelasi timp, vor exercita presiuni suplimentare asupra profitabilitatii acestor banci pe termen scurt si mediu", informeaza nota publicata de agentie, conform NewsIn.

De asemenea, analistii de la Moody's considera ca taierea salariilor si pensiilor, combinata cu redundanta din sectorul public, in care lucreaza in total 1,4 milioane de angajati guvernamentali, vor afecta veniturile acestora si capacitatea lor de a-si rambursa datoriile.

"Avand in vedere ca, in Romania, creditele de consum reprezinta 36% din totalul creditelor de pe piata, pe langa cele 12% reprezentate de creditele imobiliare, ne asteptam sa vedem o crestere a delincventei la plata creditelor in randul angajatilor din sectorul public, care sa aiba un impact negativ asupra costurilor de creditare ale bancilor", se mentioneaza in documentul agentiei de evaluare.

Analistii Moody's mai adauga ca, potrivit standardelor nationale, proportia creditelor devenite neperformante "a crescut drastic, la 17,2% in martie 2010 de la 15,3% in decembrie 2009, respectiv 6,5% in decembrie 2008", mentionand ca o posibila continuare a acestei tendinte nefavorabile ar putea afecta negativ "nu numai profitabilitatea bancilor, ci si nivelurile de solvabilitate", cu toate ca rata medie a adecvarii capitalului din sistemul bancar romanesc este "inca stabila, la 14,7% in luna martie 2010".

Agentia a publicat nota informativa in contextul in care Guvernul Romaniei si-a asumat responsabilitatea pentru acest plan, care prevede reducerea pensiilor si a ajutoarelor sociale cu 15% si a salariilor bugetarilor cu 25%. Guvernul a reusit sa supravietuiasca motiunii de cenzura initiate de partidele din opozitie, dar masurile sunt in prezent contestate la Curtea Constitutionala, care ar urma sa se pronunte joi asupra constitutionalitatii acestora. Planul de austeritate va intra in vigoare dupa ce va primi unda verde din partea Curtii Constitutionale, iar ulterior va fi promulgat de presedintele Traian Basescu.

"Aceste masuri relativ dure si nepopulare, parte dintr-un pachet de austeritate al guvernului, introdus cu scopul de a atinge tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, vor asigura plata a aproximativ 2 miliarde euro din cele 20 miliarde euro oferite de Fondul Monetar International si UE sub forma de imprumut. Aceste plati sunt considerate a fi esentiale pentru revitalizarea economiei, aflata inca in recesiune, cu un declin de 2,6% in primul trimestru al anului si de 7,1% in 2009 si vor sustine, de asemenea, lichiditatea sistemului bancar", mai spus analistii Moody's.

Ei au adaugat ca decizia recenta a Moody's de a revizui in scadere estimarea de evolutie a Produsului Intern Brut al Romaniei pe 2010, la -0,5%, a fost generata partial si de planul de austeritate al Guvernului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri