"Nu ar fi corect sa trecem la un tip de socializare a pierderilor, sa le impartim intre toate tarile si la toate bancile. Normal ar fi ca bancile care n-au primit nimic in criza de la stat, sa nu plateasca nimic", a declarat luni, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
Daca se va ajunge la concluzia ca trebuie platita o suprataxa bancara in Romania, atunci sa se faca acest lucru cu "foarte mare atentie", a mai spus Vasilescu. Ideea supraimpozitarii bancilor europene a aparut in urma ajutoarelor primite de institutiile de credit cu active toxice din partea statelor bogate, pentru redresare financiara, utilizate, in unele cazuri, incorect.

In Romania, ideea supraimpozitarii bancare a fost reiterata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, in cadrul unei conferinte de presa, conform NewsIn.

Adrian Vasilescu a declarat pentru Antena 3 ca desi BNR nu are "o parere negativa, dar nici una pozitiva" despre o astfel de masura, in mod normal, ar trebui sa fie supraimpozitat doar profitul bancilor care au primit ajutoare din partea statului, iar in Romania nu au fost acordate astfel de ajutoare.

"Ideea de suprataxa a aparut cand statele au inceput sa pompeze bani in sistemul bancar, pentru a-l salva de criza. Apoi, au inceput sa le ceara bani inapoi. Vreau sa va spun ca in Romania nici o banca nu a incasat nici un ban de la stat", a spus Vasilescu.

"N-ar fi corect sa trecem la un tip de socializare a pierderilor, sa le impartinm in toate tarile si la toate bancile. Normal ar fi ca bancile care n-au primit nimic, sa nu plateasca nimic", a mai spus consilierul guvernatorului BNR, in cadrul unei emisiuni a postului de televiziune Antena 3.

El sustine ca masura supraimpozitarii bancare nu este bine-vazuta nici de Comisia Europeana.

"Nu prea stie nimeni exact ce inseamna aceasta supraimpozitare. Sunt mai multe modalitati despre care se discuta in Europa, insa nimeni nu stie exact cum sa o faca. Unii vorbesc de impozite pe profit, altii,- pe venituri...,"a spus Vasilescu.

"Tot ce pot sa va spun este ca la Comisia Europeana aceasta taxa nu este bine-vazuta, pentru ca toata lumea stie ca acesta taxa nu o vor plati bancile, ci clientii", a adaugat Vasilescu.

In plus, consilierul guvernatorului bancii centrale sustina ca nu trebuie sa impozitam bancile din Romania doar pentru ca acestea "fac profit", cand multe banci din lume se prabusesc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri