Noua lege a creditelor nu va crea un val de refinantari in piata, ci se va aplica foarte greu, din cauza scaderii bonitatii clientilor, pe fondul crizei, a declarat, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
"Eu nu stiu de ce a creat atata bucurie si speranta aceasta lege, care se va aplica foarte greu. Nu vad oamenii repezindu-se sa ramburseze credite anticipat", a declarat Vasilescu.

Astfel, Vasilescu nu crede ca noua lege va crea un val de refinantari. Actul normativ european, adoptat in urma unei initiative a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) intr-o forma criticata deopotriva de bancheri, cat si de firmele de leasing, a intrat in vigoare luni, 21 iunie, informeaza NewsIn.

Legea, care reduce comisioanele de rambursare anticipata la maximum 1% de la o medie a pietei de 4-6%, creeaza premisa teoretica a mutarii clientilor creditati de la o banca la alta, sau de la un produs de creditare, la altul, fie el si in cadrul aceleiasi banci, printr-un procedeu numit de bancheri "refinantare". Clientii ar putea recurge la refinantarea creditelor in cautarea unor imprumuturi mai ieftine, a unor rate lunare mai mici sau a unor imprumuturi suplimentare.

"La refinantare sunt probleme foarte mari: sunt foarte putini acum cei care mai pot lua un credit", a mai spus Vasilescu.

In plus, el sustine ca solicitantii de noi credite nu au "o bonitate atat de mare ca sa poata suporta doua credite."

Odata cu scaderea capacitatii de indatorare, dar si a valorii activelor imobiliare aduse in garantie de clienti, dimensiunile creditelor noi nu se pot ridica la nivelul celor de dinainte de criza, fara garantii suplimentare.

In acelasi timp, consilierul guvernatorului BNR spune ca noua lege a creditarii nu respecta principiul constitutional al neretroactivitatii legii (cu exceptia celei penale mai favorabile-n.r.), intrucat se aplica si contractelor vechi, aflate in prezent in derulare.

"Incepe sa nu mai fie recunoscut spiritul neretroactivitatii legii", afirma Vasilescu.

Bancile au la dispozitie un termen de 90 de zile pentru a notifica aproape opt milioane de clienti vechi in vederea modificarii contractelor de imprumut, cu ajutorul unor anexe in care se stipuleaza, printre altele, valoarea noua, micsorata, a comisionului de rambursare anticipata. Notificarea clientilor va induce costuri de milioane de euro sistemului bancar.

Romania a fost obligata sa transpuna pana la data de 11 iunie 2010 in legislatia nationala textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea. Atat bancherii, cat si reprezentantii firmelor de leasing si finantare nebancara au declarat anterior pentru NewsIn ca transpunerea textului Directivei a fost realizata abuziv, fara consultarea comunitatii bancare si fara a respecta spiritul normei adoptate de Parlamentul European.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contractul nou de credit in termen de 14 zile calendaristice de la semnarea actelor.

Guvernul a aprobat pe 9 iunie Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a fost publicata pe 11 iunie in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare la 21 iunie.

Ulterior, Ordonanta va trebui sa fie adoptata de Parlament, pentru a putea deveni lege. Astfel, ea mai poate suferi unele modificari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri