Ministerul Finantelor se va imprumuta mai greu de la banci, sustin economistii ING Bank Romania, care subliniaza ca statul nu are alta alternativa decat sa accepte sa plateasca randamente mai mari la titlurile de stat.

"Rezultatele licitatiei de certificate de trezorerie cu scadenta la un an de ieri au fost un mai slabe decat ne asteptam. Ministerul Finantelor a emis titluri in valoare de 0,35 miliarde lei fata de 1,2 miliarde lei cat era anuntat, la randamente de pana la 6,98%. Desi a platit un randament maxim cu aproximativ 20pb (puncte de baza) mai ridicat decat cel de pe piata secundara (si 60pb peste nivelul platit la ultima licitatie similara), Ministerul Finantelor a putut atrage cu greu finantare", explica Vlad Muscalu, economist in cadrul INB Bank Romania.

Economistul ING subliniaza ca acest lucru este ingrijorator si semnifica faptul ca Finantele o sa suporte randamente mai ridicate in viitor pentru a se mai putea imprumuta, desi acest lucru nu se potriveste cu dorinta ministrului de finante, Sebastian Vladescu.

In incercarea de a impinge randamentele la un nivel mai scazut, Ministerul Finantelor a reusit sa imprumute aproximativ 1 miliard de lei in acesta luna fata de 4,6 miliarde lei cat intentiona sa atraga.