Statul se imprumuta din ce in ce mai greu de la bancile de pe piata locala, care nu se arata dispuse sa accepte randamente mai mici la titlurile de stat desi Finantele au incercat sa le forteze mana refuzand in repetate randuri ofertele institutiilor de credit.
Ministerul Finantelor se va imprumuta mai greu de la banci, sustin economistii ING Bank Romania, care subliniaza ca statul nu are alta alternativa decat sa accepte sa plateasca randamente mai mari la titlurile de stat.

"Rezultatele licitatiei de certificate de trezorerie cu scadenta la un an de ieri au fost un mai slabe decat ne asteptam. Ministerul Finantelor a emis titluri in valoare de 0,35 miliarde lei fata de 1,2 miliarde lei cat era anuntat, la randamente de pana la 6,98%. Desi a platit un randament maxim cu aproximativ 20pb (puncte de baza) mai ridicat decat cel de pe piata secundara (si 60pb peste nivelul platit la ultima licitatie similara), Ministerul Finantelor a putut atrage cu greu finantare", explica Vlad Muscalu, economist in cadrul INB Bank Romania.

Economistul ING subliniaza ca acest lucru este ingrijorator si semnifica faptul ca Finantele o sa suporte randamente mai ridicate in viitor pentru a se mai putea imprumuta, desi acest lucru nu se potriveste cu dorinta ministrului de finante, Sebastian Vladescu.

In incercarea de a impinge randamentele la un nivel mai scazut, Ministerul Finantelor a reusit sa imprumute aproximativ 1 miliard de lei in acesta luna fata de 4,6 miliarde lei cat intentiona sa atraga.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri