Dupa scaderea accentuata a dobanzilor, romanii au inceput sa caute noi modalitati de inmultire a banilor. Cele trei piete, monetara, de capitalsi futures, ofera randamente direct proportionale cu gradul de risc. Dobanda este mica, dar sigura, investitia in actiuni poate genera un castig mai mare cu un nivel mediu de risc, in timp ce tranzactionarea derivatelor futures ofera un potential de castigextraordinar dar cu un risc pe masura. Recent a aparut o noua categorie de investitori care incearca sa realizeze un castig comparabil cu cel de pe piata actiunilor, dar in conditii de risc aproape nule. Strategia se numeste arbitrajsi presupune investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs
Privite separat, cele trei piete, monetara, de capital si futures, ofera investitorilor randamente direct proportionale cu gradul de risc. Dobanda este mica, dar sigura, investitia in actiuni poate genera un castig mult mai mare insa este asociata cu un nivel mediu de risc, in timp ce tranzactionarea derivatelor futures ofera un potential de castig extraordinar insa cu un risc pe masura.

"Cei mai cutezatori s-au prins in jocul cotatiilor din piata futures de la Sibiu, unde banii pot fi multiplicati de cateva ori intr-o saptamana sau doua, la fel de usor cum se pot pierde in cateva zile, declara Darius Cipariu, director general adjunct al BMFM Sibiu. Bursa sibiana nu a fost nici ea ocolita de trendul general al pietei de capital, in cursul acestui an lichiditatea crescand simtitor. Tonul este inca dat de speculatori, nu putine fiind situatiile in care acestia au castigat sau au pierdut intr-un timp foarte scurt de cateva ori suma investita.

De putin timp, a aparut o noua categorie de investitori care incearca sa realizeze un castig comparabil cu cel de pe piata actiunilor, dar in conditii de risc aproape nule. O astfel de strategie se numeste arbitraj si presupune investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs. Arbitrajorii cumpara acolo unde este mai ieftin si vand unde este mai scump.

De exemplu, ei cumpara actiuni la Bursa de Valori, piata mai ieftina, si vand la Sibiu, piata mai scumpa, pentru o scadenta mai indepartata, cu cateva saptamani sau luni. In general, la scadenta contractului futures preturile de pe cele doua piete sunt egale sau foarte apropiate, la lichidarea celor doua pozitii arbitrajorul incasand diferenta de pret".

De exemplu, in data de 25 noiembrie, un arbitrajor putea achizitiona 10.000 actiuni SIF 5 Oltenia la 2,46 lei/actiune si vinde simultan 10 contracte futures DESIF5 (echivalentul celor 10.000 actiuni cumparate la BVB) cu scadenta la 31 martie 2006 la 2,80 lei/actiune. In urma unui astfel de arbitraj, diferenta asigurata la data de 31 martie este de 0,34 lei/actiune, adica un total de 3.400 lei, indiferent cat va valora actiunea SIF 5 la data respectiva. Investitia necesara intr-o astfel de operatiune este estimata la 24.600 lei pentru cumpararea actiunilor, 5.000 lei ca marja necesara vanzarii celor 10 contracte DESIF5 pe piata futures si circa 150 lei comisioane percepute de broker. Rezulta un profit de 3.400 lei pentru o investitie totala de aproape 30.000 lei, pentru o perioada de circa 4 luni. Rezulta un profit net de 11%, adica un randament anualizat de circa 33% ceea ce reprezinta de cel putin patru ori mai mult decat eventuala dobanda generata intr-un an de cei 30.000 lei.

In aceeasi zi, de exemplu, titlurile Bancii Transilvania erau tranzactionate la BVB la 1,27 lei si 1,43 lei la Sibiu pentru scadenta martie (randament net de 10% pe 4 luni si 30%/an) sau actiunile SIF2 Moldova se puteau cumpara cu 2,15 lei la BVB si vinde cu 2,4 lei in piata futures, pentru finele lui martie, rezultand un randament net pe 4 luni de 9,5% si 28,5%/an.

"La incheierea unei astfel de operatiuni, investitorul poate opta pentru lichidarea in totalitate a portofoliului sau pentru deschiderea de noi pozitii de arbitraj pentru scadenta urmatoare, precizeaza Cipariu. In functie de perioada anului in care sunt initiate aceste strategii, la castigul oferit de diferenta de pret dintre cele doua piete se poate adauga si un eventual dividend aferent actiunilor cumparate. Iata deci cum, prin investitii combinate pe mai multe piete se poate obtine un castig, cel putin, acceptabil in conditii de risc foarte reduse. In prezent aceste strategii sunt utilizate de cei care investesc sume de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de lei vechi, dar pe masura dezvoltarii pietei futures de la Sibiu, aceste operatiuni vor fi accesibile si jucatorilor de talie mare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri