Bancherii din Romania abia mai reusesc sa acorde credite de retail in perioada actuala, populatia preferand sa isi amane planurile pentru perioade in care incertitudinile se vor reduce. Practic, oamenii asteapta sa fie siguri daca isi vor putea pastra locul de munca, daca nu li se vor reduce salariile si daca nu vor vedea majorari de taxe si impozite.

Pe de alta parte, bancherii deja se pregatesc de impactul dat de reducerea salariilor din sectorul public cu 25% asupra portofoliului actual de credite si, de asemenea, sustin ca aceasta masura va intarzia reluarea sustenabila a activitatii de creditare.

"Daca increderea consumatorilor va creste, atunci cu siguranta se va relua si activitatea de creditare, cea de retail. Important este cum va evolua consumul. Cand va fi relansat consumul privat se va relua si creditarea populatiei, iar ulterior si creditarea companiilor", explica Zoltan Major (foto sus), vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank.

Zoltan Major subliniaza ca reducerile salariale din sectorul public vor afecta consumul si, automat, vor intarzia momentul in care se va relua activitatea de creditare. Cel mai important factor care ii determina pe clienti sa stea departe de banci si imprumuturi este, in prezent, neincrederea, sustine vicepresedintele UniCredit Tiriac Bank.

Seful Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen (foto jos), noteaza pe blogul sau ca bancile continua sa acorde imprumuturi si creditarea continua, dar la volume cu pana la 80% mai reduse decat in trecut. Bancherul de origine olandeza subliniaza ca aceasta scadere se datoreaza, in principal, de lipsa de incredere a consumatorilor.


"Increderea consumatorilor a scazut in Romania mai mult decat in Uniunea Europeana sau in alte tari din Europa Centrala si de Est. De fapt, nu numai ca a scazut mai mult, ci a ramas la un nivel redus mai mult timp si inca este scazuta. Cineva care este ingrijorat fata de viitorul sau nu o sa cheltuie bani decat daca este absolut necesar. Cine o sa isi cumpere o masina noua, un apartament sau un televizor daca este ingrijorat fata de viitor?", explica Steven van Groningen.

In perioade de criza clientii bancilor incearca sa isi plateasca imprumuturile si sa economiseasca mai mult pentru zile negre, sustine seful Raiffeisen Bank Romania, care adauga ca in 2009 a observat o scadere de 70% la nivelul cererilor pentru credite.

Soldul creditului acordat sectorului neguvernamental s-a redus in aprilie 2010 cu 4,2% in termeni reali fata de aprilie 2009, ajungand la aproximativ 200 miliarde lei (47 miliarde euro). Creditul acordat populatiei are o pondere de 50% in valoarea totala a creditelor acordate sectorului privat.