"Lucram la implementarea creditelor noi. Trebuie sa le aliniem. In principiu, se discuta cu clientii si rugamintea este, pentru cine poate, sa astepte cateva zile pana putem pune la dispozitie formele noi de contracte", a declarat pentru directorul executiv pentru retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor, citata de NewsIn.

Romania a fost obligata sa transpuna in legislatia nationala, pana pe 11 iunie 2010, textul Directivei Europene 48/2008 privind creditarea, motiv pentru care a adoptat, pe 9 iunie, o ordonanta de urgenta in acest sens. Ordonanta a fost publicata in Monitoruil Oficial pe 11 iunie, iar noile conditii au intrat in vigoare pe 21 iunie.

"Din cate stiu, si la alte banci este aceeasi abordare. A fost cam din scurt, pentru ca au fost zece zile. Am inceput sa lucram la noile forme de contracte ca sa putem alinia toate cerintele. Am terminat aprobarile, pentru ca trebuie aprobari interne. A trebuit sa implementam solutia informatica, deoarece contractele se genereaza automat", a explicat Nistor.

Ea a precizat ca banca va incerca sa reia activitatea de creditare cat mai curand. "In cursul zilei de luni o sa avem si partea formala de contracte. Oricum, noi intre timp facem analiza pe produse, ofertare si discutii cu clientii", a mai spus Nistor.

Banca Transilvania a retras, intre timp, de pe pagina sa de internet produsele de creditare pentru persoane fizice.

Printre prevederile directivei se numara limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%, daca perioada de timp ramasa pana la scadenta finala este mai mare de un an, respectiv la 0,5% in cazul in care rambursarea anticipata are loc cu mai putin de 1 an inainte de scadenta, precum si posibilitatea consumatorului de a renunta la contract in termen de 14 zile calendaristice.