"Autoritatile romane au confirmat oficial ca nivelul contributiei ramane de 2,5%, iar din 2011 nivelul acestuia va urca la 3%. Aceasta a fost concluzia in urma discutiilor autoritatilor romane cu oficialitatile financiare internationale in contextul stabilirii politicilor fiscale pentru urmatorii ani", a mai spus Cornelia Coman (foto) in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Recenta confirmare oficiala a pastrarii nivelului contributiei la 2,5% pentru pilonul II vine in contextul in care industria de profil s-a confruntat cu propunerea, din partea Ministerului de Finante, de diminuare a nivelului acesteia pana la 0,5%.

De altfel, in februarie 2009 nivelul contributiei a fost inghetat la 2%, pana la urma anul acesta nivelul contributiei a avansat la 2,5%.

In cadrul calendarului initial pe care investitorii se bazau la startul pilonului II (mai 2008) se prevedea o majorare de cu 0,5% puncte procentuale pe an pana va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de 8 ani.

Scaderea contributiilor la pilonul II al pensiilor private obligatorii, de la 2,5% la 0,5%, propusa de MFP, ar fi produs consecinte dezastruoase pentru participantii de astazi la sistem, pensionarii de peste 20-30 de ani.

De aceea, wall-street.ro a initiat o petitie care se opunea scaderii contributiilor la pilonul II.

Opinia redactiei wall-street.ro, a specialistilor consultati de noi si sustinuta de cititorii nostri, era ca o astfel de masura ar fi dus la anihilarea singurei solutii de rezolvare a sistemului public de pensii falimentar si la distrugerea a 12 ani de constructie legislativa si institutionala in domeniul pensiilor private.

Rezultatele petitiei: 2825 de utilizatori Wall-Street au semnat impotriva scaderii contributiilor la pilonul II.