Astfel, in primele patru luni ale anului cele 45 de societati autorizate pe piata autohtona au generat un volum total de prime brute subcrise de 2,989 miliarde lei, in scadere nominala cu 4,4% fata de aceeasi perioada a anului 2009, cand subscrierile pe asigurari generale si de viata insumau 3,128 de lei.

"Anul 2010 va fi un an dificil atat pentru Romania, cat si la nivel mondial pe fondul crizei, fapt ce se va reflecta si in cadrul pietei de asigurari autohtone. Este posibil ca toate previziunile facute la inceputul anului sa fie rasturnate in acest context economic si la sfarsitul anului sa vedem alte rezultate decat cele asteptate in ceea ce priveste industria asigurarilor, de aceea acum mai mult ca oricand aceasta industrie va face eforturi considerabile pentru a se consolida si a deveni tot mai transparenta", a explicat Angela Toncescu (foto), in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Defalcat, asigurarile generale au cumulat un volum de prime de peste 2,4 miliarde de lei, nivel in scadere cu 6,6% fata de perioada anului anterior, cand subscrierile depaseau 2,6 miliarde de lei;

Asigurarile de viata au cumulat un volum de prime de peste 555 milioane de lei, nivel in crestere cu 6% fata de primele 4 luni din 2009, cand subscrierile totalizau mai mult de 523 milioane de lei.

Nivelul indemnizatiilor platite a scazut cu 13,6% in primele patru luni

In ceea ce priveste indemnizatiile platite in primele 4 luni ale acestui an, valoarea acestora a scazut cu 13,6% fata de acelasi interval din 2009, de la peste 2 miliarde de lei, la 1,775 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurarilor generale au fost platite indemnizatii in valoare totala de aproape 1,6 miliarde de lei, in scadere cu 13% fata de primele 4 luni din 2009, cand volumul acestora depasea 1,8 miliarde de lei.

Pe segmentul asigurarilor de viata au fost platite sume reprezentand indemnizatii si rascumparari in valoare totala de peste 198 milioane de lei, nivel in scadere cu 16,7% fata de aceeasi perioada din 2009, cand volumul acestora depasea 238 milioane de lei.

"Comparativ cu 2009, asigurarile de viata au inregistrat, comparativ cu asigurarile generale, atat o crestere a volumului de prime brute subscrise, cat si o diminuare cu peste 39 milioane lei a volumului indemnizatiilor si a sumelor de rascumparare platite de asiguratori. Oamenii nu mai rascumpara politele inainte de maturitate ca in 2009, de aceea cred ca asigurarile de viata intra pe un trend normal de crestere", a mai spus Toncescu.

18 companii au efectuat infuzii de capital

De asemenea, in acelasi interval de patru luni, 18 societati de asigurare au solicitat Comisiei aprobarea majorarii capitalului social. Infuziile de capital au totalizat aproape 277 milioane de lei, adica aproximativ 66 milioane euro.

"Este de remarcat sustinerea financiara a actionarilor societatilor de asigurari din Romania in aceasta perioada dificila de criza, care pana la urma are ca scop final protejarea asiguratilor", conchide Toncescu.