Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat ca Romania asteapta noi investitii germane, exprimandu-si, de asemenea, speranta ca banci precum Deutsche Bank sau Comerzbank vor veni pe piata financiara din tara noastra.


"Am dori sa primim mai multe investitii germane, mai ales in domeniile critice ale infrastructurii nationale, in sectorul energetic, in infrastructura rutiera, educatie, cercetare, dar si in domeniul justitiei si afacerilor interne", a afirmat Teodor Baconschi (foto).

Declaratiile au fost facute cu ocazia unei intalniri cu omologul sau, Guido Westerwelle, informeaza NewsIn.

Ministrul Baconschi a mai declarat ca Germania este primul partener comercial al Romaniei, iar in 2010 s-a inregistrat o crestere de 17% a schimburilor comerciale, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. "Asteptam insa noi investitii germane si poate venirea pe piata financiara a unor banci precum Deutsche Bank sau Comerzbank", a mentionat Baconschi.

Potrivit datelor de pe site-ul MAE, Germania ocupa primul loc in topul principalilor partenerilor comerciali ai Romaniei. Exporturile Romaniei se cifrau la 4172,84 milioane de euro in 2008 (16,09%) si la 4010,98 milioane de euro la 30.09.2009, inregistrandu-se o pondere de 18,92%.

Importurile din Germania in 2008 au atins 7269,05 milioane euro (16,55%), iar pana la 30 septembrie 2009 au inregistrat 4852,49 milioane euro (17,24%), arata datele de pe site-ul Ministerului de Externe. La 30 septembrie 2009, numarul societatilor cu capital german era de 17.038 (locul doi, dupa Italia), cu un volum total al capitalului subscris in valoare de 2,59 miliarde euro (locul trei, dupa Olanda si Austria).

De asemenea, ministrul Teodor Baconschi a mai afirmat ca Romania ar dori sa primeasca o confirmare a interesului Germaniei privind Strategia UE pentru Regiunea Dunarii si "pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a Parteneriatului Estic".

Westerwelle a declarat ca schimburile economice romano-germane reprezinta un pilon central al retiilor bilaterale. De asemenea, Guido Westerwelle a salutat si a incurajat procesul de reforma in domeniul justitiei si a indemnat sa fie luate masurile necesare.

Ministrul german de externe a mentionat ca Romania este un partener important si in relatiile europene, in ceea ce priveste contactele cu Europa de Sud-Est, cu statele din Balcanii de Vest si in ceea ce priveste cooperarea in domeniul zonei Marii Negre. "Noi avem un scop comun si anume sa cream un cadru prin cooperarea in zona Marii Negre si prin Parteneriatul Estic, pentru a dezvolta cateva initiative comune", a precizat seful diplomatiei de la Berlin.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri