"Este posibil ca maine (n.red.: marti) sa tinda spre 4,40 lei/euro, dar cred ca o sa intervina Banca Nationala, ca sa nu iasa cursul de referinta peste 4,40 lei/euro, sau prea aproape", a declarat un dealer bancar, citat de NewsIn.

El a adaugat ca piata mizeaza pe faptul ca o depreciere prea puternica a leului ar avea un impact psihologic prea mare, motiv pentru care banca centrala va face tot posibilul pentru a apara nivelul actual.

"Pana acum au aparat nivelul de 4,30 lei/euro destul de bine si nu cred ca o sa le convina sa creasca usor peste nivelul de 4,40 lei/euro. Cred ca maine o sa faca posibil ca sa nu iasa 4,40 lei/euro" a adaugat dealerul bancar. El a sublinat, totusi, ca in 2009 leul a pierdut rapid teren in fata monedei unice europene.

Banca centrala a afisat luni un curs de referinta de 4,3257 lei/euro, cu peste 4 bani (1,05%) mai ridicat decat cel de vineri, acesta fiind un nou maxim istoric, peste maximul istoric anterior, din 22 ianuarie 2009, cand BNR afisase un curs de referinta de 4,3127 lei/euro.