FMI lucreaza in analizele sale cu un curs de echilibru de 4,1-4,2 lei per euro, iar economia Romaniei nu s-a depreciat asa brusc incat sa justifice un curs mai mare pe termen lung, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Tanasescu sustine ca deprecierea de astazi a leului este reversibila si ca speculatiile sunt temporare. Astazi cursul a ajuns la un maxim istoric de 4,3257 lei per euro, un nivel "psihologic, dar temporar", conform declaratiilor lui Tanasescu, dar si ale oficialilor Bancii Nationale.

"(Cursul este reversibil,) da, fara discutie", a declarat Tanasescu luni, pentru The Money Channel.

"E un moment emotional puternic care a condus la acest lucru, insa in momentul in care lucrurile se vor calma (cursul isi va reveni -n.r.). Economia romaneasca nu s-a schimbat, nu s-a depreciat asa de mult de la o zi la alta (pentru a justifica un astfel de curs-n.r.). Fundamentele ei raman, iar din analizele facute pe modele aici (la FMI-n.r.), cursul de echilibru al Romaniei in momentul de fata este de 4,1-4,2 lei per euro. Acesta este de fapt, adevarul. Toate aceste suisuri pot sa aiba si coborasuri", a spus Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI nu crede ca se pot face estimari corecte in acest moment in legatura cu impactul majorarii TVA asupra inflatiei.

"Eu nu sunt adeptul cifrelor in acest moment, cream emotii. Teoretic, aceasta crestere a TVA, sigur, are o influenta asupra inflatiei. Dar o coordonare buna, corecta, a pozitiilor fiscale si monetare poate sa reduca impactul acesteia", a spus Tanasescu.

"In momentul de fata, institutiile financiare internationale sunt alaturi de Romania, sprijina efortul pe care Romania il face, si invit segmentul bancar din Romania, BNR, politicienii, sa aiba un tip de atitudine rezervata in ceea ce priveste comunicatele, dezbaterile, in aceste zile. Avem o componenta emotionala si una psihologica puternice, care pot sa conduca la varfuri precum cel de astazi".

Vineri, Tanasescu a declarat ca majorarea TVA nu ar avea repercusiuni asupra inflatiei decat in prima luna de aplicare a masurii.

"Orice crestere a taxei pe valoare adaugata are un efect asupra inflatiei, stim acest lucru. Insa este un efect (care are loc) o singura data, in luna in care va fi aplicat, fara sa se repercuteze si in lunile urmatoare. Sigur, faptul ca taxa pe valoare adaugata poate sa creasca va crea o presiune suplimentara asupra inflatiei, dar cred ca Banca Centrala are posibilitatea sa mentina tinta pentru acest an in limitele pe care si le-a propus", a declarat Tanasescu.

In acelasi timp, deficitul bugetar va ramane intr-o limita admisibila daca se va situa sub 6,8% din PIB, iar FMI nu ia in calcul modificarea acestui plafon.

"Nu, acest lucru nu s-a discutat si nu cred ca se va discuta. Cred ca tinta pe care ne-am propus-o pentru acesti ani si pentru anii urmatori sunt tinte bine definite, in asa fel incat procesul de consolidare fiscala sa continue, si nu in ultimul rand, cred ca cel mai important este ca pastrarea increderii si consolidarea ei trebuie sa aiba in vedere mentinerea acestor tinte in trimestrele care urmeaza."

Totodata, Tanasescu sustine ca Fondul nu doreste sa renunte la acordul cu Romania.

"Fondul ramane in continuare determinat (hotarat-n.r.) in programul cu Romania - si vreau sa subliniez acest lucru -, iar gasirea unei solutii rapide va conduce la o schimbare de perceptie si de incredere in ceea ce priveste economia Romaniei", a adaugat Tanasescu, explicand inca de saptamana trecuta ca o depreciere temporara a leului este normala in conditiile date, insa este reversibila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri