Mijlocul lunii viitoare este termenul aproximat pentru depunerea de catre Erste Bank si Milennium - Banco Comercial Portugues a ofertelor imbunatatite pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane. Referindu-se la data exacta a acestui termen, seful comisiei de privatizare, ministrul Sebastian Vladescu, a declarat, pentru Mediafax: "Candva spre mijlocul lunii decembrie. Nu depinde numai de noi. In proces sunt implicate noua sau zece parti. Trebuie toate coordonate de catre comisia de privatizare in asa fel incat sa existe un singur contract. Sunt cinci SIF-uri, doua institutii bancare, BERD si IFC, doi participanti la competitie si comisia de privatizare. Fiecare dintre cele zece parti implicate au proceduri, birocratii interne, decizii de luat, deci nu depinde strict de vointa noastra".

Conform sursei citate, dupa intocmirea contractului, negociat cu cei doi competitori, vor fi depuse ofertele financiare imbunatatite fata de primele preturi avansate, ele determinand castigatorul pachetului majoritar de actiuni. Dincolo de datele birocratice si de ceea ce se intampla in spatele usilor inchise ale comisiei de privatizare, BCR se dovedeste o investitie deosebit de profitabila pentru cele cinci SIF-uri, dar in special pentru Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC). Pachetul de actiuni achizitionat anul trecut (25 la suta plus 2 actiuni) de catre cele doua banci ar creste de 7 ori valoarea initiala a investitiei. Potrivit unor surse din piata, pretul final al tranzactiei este aproximat undeva la 3,7 miliarde de euro. Acest nivel ar aduce BERD si IFC venituri, din vanzarea actiunilor detinute, estimate la 1,5 miliarde de euro, peste 745 de milioane de euro.

Reamintim faptul ca procesul de privatizare al BCR a debutat la data de 3 iunie 2004 cand a fost achitata de catre BERD si IFC suma de 222 de milioane de euro in urma vanzarii pachetului de 25 la suta plus doua actiuni. In faza a doua s-au vandut 8 la suta din actiunile bancii catre Asociatia salariatilor Bancii Comerciale Romane. Conform intelegerii parafate cu FMI in etapa a treia, aflata in derulare, statul ofera spre vanzare 51 la suta din actiunile BCR unui investitor strategic. Acest pachet este constituit din actiunile ramase in proprietatea statului (36,7 la suta) si diferenta prin rascumpararea actiunilor de la BERD si IFC.