Banca Nationala a afisat un curs de referinta de 4,3688 lei/euro - un nou minim istoric pentru moneda nationala, in timp ce cursul leu/dolar a coborat cu aproape un ban, pana la 3,5617 lei/dolar.


Astfel, cursul de referinta anuntat de BNR a urcat cu 0,38%, sau 1,65 bani, la 4,3688 lei/euro, fata de nivelul anuntat marti.

In acelasi timp, cursul leu/dolar a recuperat aproape un ban (0,8 bani), sau 0,22%, situandu-se la 3,5617 lei/dolar, fata de maximul istoric de marti, de 3,5697 lei/dolar. Leul scazuse marti in comparatie cu dolarul cu 2% sau 7,01 bani, la 3,5697 lei/dolar, fata de nivelul inregistrat luni.

Analistii sustin, insa, ca scaderea leului se va tempera, si am putea vedea chiar o revenire a cursului, pe termen scurt.

Monedele din regiune au avut miercuri tendinte de apreciere fata de euro. Astfel, zlotul s-a tranzactionat initial la 4,155 zloti/euro dupa care a castigat teren pana la 4,1306 zloti/euro. La randul ei, moneda ungara a urcat cu 0,59% la 285 forinti/euro la jumatatea zilei, dupa ce incepuse tranzactionarea la 287,4 forinti/euro.

In acelasi timp, dolarul a pierdut teren in fata monedei europene, pe piata internationala, fiind tranzactionat in depreciere cu 0,88%, la 1,2293 dolari/euro, in jurul orei 13:30 ora Romaniei, fata de deschiderea de 1,2187 dolari/euro de miercuri.

Pe piata monetara locala, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut usor, incadrand rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei de miercuri, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,93%, in scadere fata de nivelul de 5,96% pe an inregistrat marti, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,43%, de la 6,46% in sedinta precedenta.

Banca Nationala a afisat, ieri, 29 iunie, un curs de referinta de 4,3523 lei/euro - un nou minim istoric pentru moneda nationala, dupa ce luni s-a atins un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro, potrivit NewsIn.

Nivelul la care ar putea interveni BNR in piata ca sa sustina leul depinde de calculele pe care si le-a facut institutia cu privire la evolutia inflatiei dupa majorarea taxelor si impozitelor, cu precadere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus dealerii.

Speriati de caderea monedei nationale in raport cu euro din ultimele zile, bucurestenii au luat cu asalt casele de schimb valutar pentru a-si face rezerve de valuta. Citeste si Cum se vede caderea leului la casele de schimb valutar

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri