Desi 64% dintre romani sunt constienti ca pensia de stat nu va acoperi nevoile lor financiare la retragerea din activitatea profesionala, astfel incat doar 18% dintre acestia economisesc, in timp ce 62% nu au inceput inca sa acumuleze fonduri, se arata intr-un studiu al Aviva Asigurari de Viata.
Potrivit ultimului studiul al OECD, care examina sistemele de pensii din fiecare tara, efectele daunatoare ale crizei au fost simtite mai intai de acea categorie de oameni aflati in apropierea varstei de pensionare, in timp ce, cei pana in 45 de ani inca mai au timp sa investeasca bani pentru a avea o siguranta financiara la pensie.

„Tocmai din acest motiv este extrem de important pentru aceasta din urma categorie sa inceapa sa economiseasca pentru pensie devreme, in perioada activa, pentru a asigura venituri suficiente la pensie”, se mentioneaza in comunicatul asiguratorului.

Totodata, studiul Aviva din 2009 arata ca 44% dintre romani nu inteleg sistemul de pensii, nu stiu care este suma de bani pe care o vor primi ca pensie de stat, nu stiu ce alternative au: nu cunosc legislatia si modalitatile prin care pot cotiza la fondurile de pensii administrate privat, nu cunosc avantajele fiscale prevazute in prezent pentru pensiile facultative administrate privat (deductibilitatea contributiei de la pensia privata facultativa).

“Romania se numara printre tarile in care cheltuielile cu pensiile, ca si procent din PIB, depasesc media OECD. Este o situatie valabila in toata Europa Centrala si de Est (Polonia, Cehia, Ungaria) unde este necesar ca atat institutiile private ce ofera servicii financiare pentru economisirea la pensie cat si statul sa ofere solutii care sa ii stimuleze pe oameni sa se ajute singuri“, a declarat Mihai Popescu (foto) CEO Aviva Romania.

Conform aceluiasi studiu doar 18% dintre romani economisesc pentru pensionare, in timp ce 62% nici nu au inceput sa o faca, desi 64% sunt constienti ca pensia de stat nu va acoperi nevoile lor financiare.

“Este responsabilitatea fiecarui om aflat in perioada activa profesional a vietii sa aleaga modalitatile de economisire pe termen lung care sa ii garanteze sustinere financiara pentru a-si asigura standardul de viata dorit la pensie. Sunt insa prea putini cei care sunt constienti de aceasta responsabilitate pe care trebuie sa si-o asume si cei mai multi (81% dintre romani, conform studiului nostru) asteapta de la stat sa rezolve aceasta problema a pensiilor”, atrage atentia Popescu

Masurile guvernamentale

Studiul OECD subliniaza ca in anumite tari pensionarii au primit banii si intr-o singura transa, in timp ce in alte tari valoarea pensiei lunare a crescut. Cateva guverne au oferit cetatenilor posibilitatea de a-si accesa fondurile de pensii mai devreme decat data legala a pensionarii.

“Siguranta financiara la pensie nu ti-o poti asigura daca te apuci sa economisesti cu doar cativa ani inainte sa iesi la pensie, trebui sa faci asta cu zeci de ani inainte, chiar din momentul in care ai inceput sa lucrezi si sa planifici prioritatile in ceea ce priveste cheltuielile dar si planurile de viitor”, a mai spus Popescu.

Ideea ca statul este acela care trebuie sa sustina fondurile de pensii a fost vehiculata in foarte multe tari. In acelasi timp, studiul subliniaza faptul ca aceste solutii sunt viabile doar pe termen scurt si ca administrarea sistemului de pensii, prin natura lui are nevoie de planificare pe termen lung.

“Cand vor exista stimulente extinse de natura fiscala, precum si proceduri facile de a opera aceasta deductibilitate, oamenii vor avea un motiv suplimentar important de a porni si mentine pe termen lung programe de economisire, permitandu-le sa priveasca cu incredere viitorul la pensie si, in acelasi timp, contribuind la reducerea costurilor si presiunilor sociale legate de nivelul de trai al pensionarilor. Suplimentar, cresterea asociata a activelor in industria pensiilor si a asigurarilor de viata ar crea importante investitii in economia locala, lucru ce s-a intamplat de exemplu in Polonia”, a mai explicat Popescu.

Numarul romanilor dispusi sa riste a scazut cu 10% in contextul crizei

Conform studiului Aviva, 37% dintre romani au declarat ca au devenit mai precauti si mai putin dornici sa isi asume riscuri pe care nu le inteleg foarte bine – si aproximativ la fel gandesc si vecinii nostri din Ungaria (39%) si Polonia (34%).

Comparand perioada de dinainte cu cea de dupa criza – romanii par sa fie cei mai speriati de criza- numarul celor dispusi sa riste a scazut cu 10%, comparativ cu Ungaria- 7% si cu doar 4% Cehia.

Ca raspuns la criza investitorii s-au orientat catre produse cu investitii foarte sigure, deoarece apetitul pentru instrumente cu volatilitate marita a scazut.

Ultimul studiu regional Aviva arata tendinte similare in Europa Centrala si de Est, aratand ca populatia din Cehia este mai inclinata spre produsele de investitii pe termen scurt si care implica un factor de risc mai redus.

In Cehia oamenii inca sunt foarte legati de depozitele bancare. Desi este adevarat ca societatile de investitii sunt extrem de populare in randul oamenilor care aleg sa economiseasca pe termen mediu, adevaratul potential de crestere al acestor companii va fi atins prin exploatarea solutiilor de economisire pe termen lung.

Ca exemplu, pe piata din Cehia exista patru tipuri de instrumente de economisire care beneficiaza de spirijinul statului si/sau de avantaje fiscale, iar printre acestea se numara si asigurarile de viata si veniturile din fonduri de investitii, conditia fiind ca perioada de investire in aceste fonduri mutuale sa fie mai mare de 6 luni.

Pe piata din Romania situatia este similara - adica depozitele sunt instrumentele de economisire cele mai cunoscute si sunt prima optiune de economisire pentru multi romani.

Ramane de vazut in ce masura reintroducerea impozitului pe castigurile bancare si de pe piata de capital vor indrepta mai multi romani catre alte instrumente de economisire cum sunt asigurarile de viata.

Investitiile in fonduri de investitii sau alte produsele si servicii ale pietei de capital sunt limitate. Studiul arata ca romanii reactioneaza la criza prin renuntarea la tot ceea ce inseamna risc si orientarea catre produsele de investitii care ofera garantii prin transparenta investitiilor in instrumente de minim risc cu venit fix.

La Aviva s-a putut observa in cadrul propriului portofoliu o mutare a economisirilor catre programul de investitii (Capital Garantat), care raspunde cerintelor actuale ale clientului.

Capacitatea scazuta de economisire a celei mai mari parti a populatiei este demonstrata si de faptul ca media economiilor pentru perioada de pensie prin intermediul pensiei facultative este la un nivel mai mic decat valoarea beneficiilor fiscale pe care le-ar primi de la stat (200 euro pe an fata de 400 euro, daca nu tinem cont si de contributia pe care ar putea-o aduce si angajatorii si anume inca 400 euro).

“Situatia financiara a fiecaruia dintre noi este o chestiune de optiune individuala. Pana acum ceva vreme pentru cei mai multi pensionari siguranta la pensie era in mainile statului, insa este din ce in ce mai evident ca pentru generatia care peste 20 de ani va fi la pensie lucrurile nu vor mai fi atat de simple. Fiecare dintre noi trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru viitorul sau, iar companiile de asigurari de viata au datoria de a le oferi clientilor toate informatiile de care au nevoie, astfel incat produsele pe care le achizitoneaza sa fie in concordanta cu nevoile personale”, conchide Popescu.

Grupul Aviva are in prezent 54.000 angajati si 53 milioane de clienti in 28 de tari din intreaga lume. Grupul britanic are fonduri in administrare de peste 379 miliarde de lire sterline.

Aviva Grup Romania controleaza trei companii pe piata locala Aviva Asigurari de Viata, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Aviva Investors Romania (achizitionata in noiembrie 2007).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri