Romanii au economisit in medie 11,5% din veniturile obtinute T1 2010

Familiile din Romania au economisit in medie 271 lei (66 euro) din venitul total mediu lunar obtinut in primul trimestru al acestui an, de 2.342 lei in gospodarii, cheltuielile reprezentand 88,5% din veniturile totale, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul ianuarie-martie din 2010, cheltuielile totale ale populatiei au fost, in medie, de 2.071 lei lunar pe gospodarie. Atat veniturile, cat si cheltuielile au fost mai mici in primul trimestru decat in trimestrul anterior, scrie NewsIn.

Venitul total mediu lunar a fost de 808 lei de persoana, iar cheltuielile pe persoana au fost de 714 lei, potrivit datelor INS aferente trimestrului I.

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,4%) si cheltuieli de productie (8,5%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1% din totalul cheltuielilor gospodariilor. Alte cheltuieli au reprezentat 3,1% din total.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in primul trimestru al acestui an s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40,7%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (22,6%), bauturi alcoolice si tutun (7,4%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (4,9%).

Ponderea de 40,7% a cheltuielilor cu produsele alimentare si bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost cu 0,4 puncte procentuale mai mare decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare in mediul urban decat in cel rural cu 513 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 45 lei, deoarece, la tara, 48,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce la orase, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit numai 22,8% din aceste cheltuieli.

Cheltuielile efectuate de gospodarii pentru sanatate (4% din cheltuielile de consum) si mai ales cele pentru educatie (0,8% din cheltuielile de consum) au inregistrat un nivel scazut, pentru ca satisfacerea acestor nevoi este realizata in cea mai mare parte prin servicii publice, de care romanii beneficiaza in cadrul sistemului asigurarilor sociale sau gratuit, sustine INS.

Veniturile banesti au fost in medie de 4,4 ori mai mari decat cele in natura.

In trimestrul I din 2010, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.342 lei pe gospodarie si 808 lei pe persoana, din care veniturile banesti au fost, in medie de 1.912 lei lunar pe gospodarie (660 lei pe persoana), iar cele in natura de 429 lei lunar pe gospodarie (148 lei pe persoana).

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, de 49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in primul trimestru din 2010, in crestere cu 1,1 puncte procentuale fata de nivelul din trimestrul anterior. Veniturile in natura au reprezentat 18,3% din totalul veniturilor obtinute in medie de o gospodarie.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale in proportie de 25,3%, veniturile din activitati neagricole independente, de 2,4%, cele din agricultura, de 1,8%, precum si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei, de 0,1%.

In trimestrul I, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 32,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 11,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

La orase, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 61,6% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, iar veniturile in natura au reprezentat 8,9% din total.

In zona rurala, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 37,9% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (33,4%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 4,5%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale, in trimestrul I din 2010, a revenit si veniturilor din prestatii sociale (28,2%) si celor salariale (26,9%).

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri