Piata de M&A a intrat pe scadere dupa primul semestru

Piata romaneasca de M&A (fuziuni si achizitii) a intrat pe scadere dupa primul semestru din 2010, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si prezinta o schimbare abrupta de tendinta fata de trimestrul I 2010, releva un raport de piata realizat de Capital Partners.

Volum total tranzactii incheiate in primul semestru se ridica la 228 milioane euro, in scadere cu 8% fata de primele 6 luni din 2009, cand a fost 246 milioane euro, si dupa ce la 5 luni piata era inca in crestere cu 65% fata de anul trecut.

Metodologia folosita de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.

Numarul total de tranzactii din primul semestru este de 40, in crestere cu 33% fata de primele 6 luni din 2009, cand au fost 30 tranzactii.

“Se constata de asemenea o reducere rapida a valorii medii pe tranzactie de la circa 8,2 milioane euro in prima parte a anului trecut la 5,7 milioane euro”, a declarat Doru Lionachescu (foto), partener principal al casei de investitii Capital Partners.

In ceea ce priveste distributia pe industrii, cele mai multe tranzactii (5) au fost facute in segmentul serviciilor medicale, urmat de retail, productie/servicii specializate si servicii financiare cu cite 4 tranzactii.

Cum vad specialistii din M&A evolutia pietei in al doilea semestru

Efectele generate de masurile de austeritate reprezinta cel mai important obstacol din calea dezvoltarii pietei de M&A, conform studiului M&A Outlook 2010, realizat prin consultarea unui panel de specialisti din piata de fuziuni si achizitii.

Piata de M&A din Romania se afla intr-o stare slaba, iar al doilea semestru din 2010 va aduce o scadere a apetitului pentru tranzactii.

Aceasta a fost concluzia sondajului realizat de publicatia online de business wall-street.ro in randul a peste 50 de profesionisti din zona de private equity si consultanta financiara si legala.

Astfel, 56% dintre raspunsurile panel-ului de specialisti consultati de wall-street.ro au mentionat ca piata romaneasca de M&A este in prezent slaba, in timp ce 23% au considerat ca este satisfacatoare. De asemenea, 17% dintre respondenti au raspuns ca piata de fuziuni si achizitii se afla intr-o stare buna si doar 4% considera ca nivelul acesteia este excelent.

Cititi aici concluziile studiului realizat prin consultarea unui panel de peste 50 de specialisti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri