Mai multe banci din top 10 de pe piata locala au transmis Ministerului Finantelor Publice, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor, o solicitare prin care cer aplicarea impozitului pe veniturile din dobanzi in sistem pro-rata si nu retroactiv cum doresc autoritatile. Finantele ar vrea ca impozitarea dobanzilor sa se faca retroactiv, desi legea privind impozitarea acestora a intrat in vigoare de la 1 iulie 2010.

Ministerul Finantelor Publice ar vrea, pentru a obtine mai multi bani la buget, sa impoziteze retroactiv dobanzile la depozite.

Astfel, pentru un depozit la termen de la 1 ianuarie 2010 pana la 31 iulie 2010, Finantele au transmis bancilor o notificare prin care le solicita sa aplice impozit pentru dobanda obtinuta de clienti pe intreaga perioada de economisire (7 luni).

Totusi, modificarea in Codul Fiscal ce prevedere impozitarea veniturilor din dobanzi cu 16% a intrat in vigoare de la 1 iulie 2010. In mod normal, statul trebuie sa impoziteze doar veniturile obtinute din dobanzile castigate incepand cu data de 1 iulie 2010.

Bancherii au transmis o solicitare Ministerului Finantelor prin care solicita ca impozitarea dobanzilor sa se realizeze prin sistemul pro-rata. Astfel, pentru exemplul de mai sus, ar urma sa fie impozitata doar dobanda obtinuta in perioada 1 iulie - 31 iulie 2010.

Reprezentantii BRD-Groupe Societe Generale si cei ai Raiffeisen Bank Romania au confirmat transmiterea acestei solicitari catre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor, iar in acest moment asteapta un raspuns din partea autoritatilor.

"In acest moment am suspendat retinerea impozitelor pe dobanzi pana la publicarea normelor de implementare a acestui impozit. S-a facut un demers oficial prin intermediul ARB pentru a se realiza o impozitare de tip pro-rata si nu retroactiva", a declarat Corina Vasile, directorul de Relatii Publice din cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Spre exemplu, pentru un depozit in valoare de 10.000 de lei pe termen de 12 luni si cu scadenta pe 15 iulie 2010, in conditiile unei dobanzi de 6,25%, impozitul platit ar fi de 4,16 lei pe sistemul pro-rata sau de 100 lei in cazul in care Finantele aleg impozitarea retroactiva.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri