"Masura privind aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de bunuri in interiorul tarii din categoriile: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahar, faina, paine si produse de panificatie intre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, prevazuta la art. I, pct. 3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, se aplica incepand cu a 10-a zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestor prevederi si numai pentru bunurile din categoriile pentru care s-a obtinut derogarea", se arata intr-un comunicat emis marti de Ministerul Finantelor Publice, informeaza NewsIn.

MFP a anuntat ca va publica pe site-ul sau oficial data comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii.

Aplicarea taxarii inverse este o masura de simplificare a platii taxei, astfel incat persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Acest mecanism are ca scop colectarea optima a creantelor si un control mai riguros din partea autoritatilor fiscale.

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 54/2010 privind unele masuri de combatere a evaziunii fiscale, procedura taxarii inverse urmeaza a fi aplicata temporar numai pana la data de 31 decembrie 2011.