Presedintele Traian Basescu a explicat, la postul public de radio, ca BNR "va tine un curs convenabil atat populatiei, cat si exportatorilor", insa inflatiei "nu va avea nimeni ce sa-i faca" pentru ca evolutia ei este generata de masurile fiscale, precum cresterea TVA.
"Inflatia nu va fi generata de politica monetara, ci de politica fiscala, deci nu de modul cum gestioneaza BNR cursul, ci de cresterile de taxe pe care le-a impus Guvernul. Din acest motiv va pot spune ca BNR, in mod cert, va tine un curs de schimb convenabil populatiei. Aici putem avea totala incredere ca BNR va tine un curs convenabil atat populatiei, cat si exportatorilor", a asigurat presedintele.

"Cursul ultimei zile, sa spunem, este unul care se afla in marja convenabiliului si pentru unii, si pentru altii. Deci nu va fi o inflatie generata de politica monetara. BNR are si stiinta si resursele de a tine un curs de schimb acceptabil pentru toata lumea", si-a continuat Basescu explicatiile, potrivit NewsIn.

"Inflatia nu inseamna cursul de schimb (...) Sigur, BNR va mentine cursul, pentru ca poate, stie ce are de facut, va mentine un curs convenabil, dar inflatiei nu va avea nimeni ce sa-i faca pentru ca ea e generata de masurile fiscale, de cresterea de TVA. Marea problema este ca suntem si cu preturile crescute, si cu inflatia crescuta, schimbam obiectivul de la 3,5% inflatie la 8%... Cine stie cat o fi? Asta-i optimist, 7,9%! Schimbam tinta oficiala, de la 3,5% la 8% si nici n-am rezolvat nimic in zona costurilor reale pe care le avem in bugetul de stat. Concluzie: am facut toata aceasta crestere de preturi si de inflatie pentru a proteja in continuare cangrena legata de costurile sociale. Nu vreau sa se spuna ca pensia este o cangrena, avem multe mai multe costuri sociale, mult prea multe pensii pe nedrept acordate. Deci n-am atacat exact substanta, deci orice marire de TVA vom face in continuare, n-o facem decat pentru a mentine populist, din lipsa de curaj politic, niste costuri pe care ar trebui sa le reducem", a afirmat presedintele.

In context, presedintele a punctat din nou consecintele cresterii TVA. El a explicat ca pensionarii au fost pacaliti "inca o data", pentru ca li se vor lua "exact aceeiasi bani prin cresterea TVA si prin inflatie". Intrebat daca exista riscul ca impozitarea tuturor veniturilor sa existe concomitent cu o cota de TVA de 24%, Basescu a explicat ca obiectul ar fi ca TVA sa revina catre 19%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri