Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a centralizat datele privind dosarele de dauna deschise ca urmare a indundatiilor produse din ultima perioada, rezultand un numar de 1.700 de dosare avizate pentru care a inceput plata chiar de saptamna aceasta.
CSA a solicitat companiilor de asigurari situatia dosarelor de dauna deschise ca urmare a inundatiilor produse in ultima perioada, iar dupa centralizarea acestora a rezultat ca societatile Allianz-Tiriac, Ardaf, Asirom, Astra Asigurari, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Euroins, Fata Asigurari, Generali au, in prezent, 1.700 de dosare de dauna avizate, pentru care plata despagubirilor a inceput chiar din aceasta saptamana.

Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate pentru regiunile Nord Est, Sud Est, Sud Vest si Vest.

In regiunea de Nord Est a tarii, care cuprinde judetele Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, au fost avizate deja 321 de dosare. Pentru zona de Sud Est, care cuprinde judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea si Constanta au fost avizate 132 de dosare de dauna.

Pe zona de Sud Vest, care cuprinde judetele Gorj, Valcea, Mehedinti, Dolj si Olt au fost deschise 122 de dosare. Alte 153 de dosare au fost deschise in regiunea de Vest a tarii, care cuprinde judetele Arad, Timis, Hunedoara si Caras-Severin. Restul dosarelor de dauna au fost deschise in alte regiuni.

Indemnizatiile brute platite de societatile de asigurare pentru politele facultative de locuinte au totalizat, in anul 2008, aproape 17 milioane de lei, adica 4,6 milioane de euro. Anul trecut, asiguratorii au platit despagubiri aferente contractelor facultative pentru locuinte in valoare totala de 31,4 milioane lei, adica 7,5 milioane de euro. Astfel, se explica in comunicatul Comisiei, toate persoanele care au incheiat o asigurare facultativa pentru locuinta si au inregistrat daune au fost despagubite de companiile de asigurari.


Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 8,3 milioane de locuinte proprietate personala, din care 4,5 milioane in mediul urban si 3,8 milioane – in mediul rural. Din totalul locuintelor din Romania, 16% se afla in zona de Nord-Est a tarii.

La data de 30 iunie 2010, conform cifrelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), erau in vigoare peste 2 milioane de contracte de asigurare facultativa a locuintelor.

Acest numar arata ca doar 24% din totalul locuintelor din Romania, inventariate de Institutul National de Statistica, sunt protejate prin asigurare. „Locuintele pentru care au fost incheiate polite de asigurare sunt protejate inclusiv pentru riscuri de catastrofa, care includ inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren. Intrucat doar 24% din fondul de locuinte al Romaniei este asigurat, in astfel de situatii devin mai mult decat evidente rolul si importanta protectiei prin asigurare. Piata de asigurari este pregatita si are capacitatea financiara necesara sa plateasca daunele conform obligatiilor asumate prin contractele de asigurare facultativa a locuintelor incheiate ”, se specifica in comunicatul CSA.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romanii si iluzia asigurarii de locuinta: PAD vs asigurare facultativa