Fondurile distribuite prin intermediul sistemului bancar au atras 88% din clienti si impart 90,1% din piata
Cand vine vorba de distributia fondurilor de investitii, cele mai avantajate sunt societatile de administrare care au in spate o banca. Retelele de care acestea dispun, personalul cu pregatire in domeniul financiar, lipsa costurilor legate de distributie (fapt ce permite in mod normal o scadere a comisionului de administrare) atrag mai multi clienti decat reusesc administratorii de fonduri neatasati la o banca.

Deocamdata, dintre cele 11 societati care administreaza fonduri deschise de investitii in Romania, doar patru sunt ale bancilor. Numarul celor care isi distribuie fondurile prin intermediul sistemului bancar este insa mai mare, ajungand la sapte. In afara BCR, BRD, CA IB (membra a HVB Romania) si Banca Transilvania, care isi distribuie unitatile de fond prin intermediul propriilor retele, alte trei companii au ales sa apeleze la aceasta metoda. Este vorba de Certinvest, care are contract cu Banca Transilvania, si Eurom Bank, Globinvest, care lucreaza cu Banca Transilvania si Fortuna, ale carei unitati sunt distribuite si de BCR, sucursala sector 1.

Distributia prin intermediul bancilor va ramane si in viitor cea mai eficienta, datorita retelelor extinse de unitati de care beneficiaza acestea, afirma Eugen Voicu, presedintele Certinvest. Colaborarea cu Banca Transilvania si Eurom decurge bine din punctul nostru de vedere. In ceea ce priveste costurile, cea mai convenabila este distributia fondurilor diversificate si a celor de actiuni, acolo unde ne putem permite mai usor sa renuntam la o parte din comisioane. Avand fonduri din toate categoriile, cele bazate pe instrumente cu venit fix intra oarecum la pachet cu celelalte, adauga el. Important nu este, insa, numai cine distribuie unitatile de fond, ci si cum. O privire fugara aruncata prin sucursalele bancilor care distribuie fonduri de investitii a lasat impresii pozitive per ansamblu, desi putin contradictorii.

La BRD, am fost intampinat cu amabilitate si mi s-a explicat ce pasi am de parcurs pentru a deveni investitor. Mai mult, mi-au fost evidentiate si avantajele pe care le-as avea in acest caz, de la cardul de fidelitate si pana la cresterea din ultima perioada a fondului. Eurom Bank, distribuitor al produselor de investitii Certinvest, m-a surprins placut, inca de la intrarea in agentie observand brosura cu ceea ce ma interesa, alaturi de celelalte produse ale bancii, fara a mai fi nevoit sa intreb. Banca Transilvania are in oferta nu mai putin de opt fonduri, din partea a trei societati de administrare. Remarcabil, ofertele tuturor sunt la vedere, fara sa favorizeze BT Asset Management, care face parte din propriul grup financiar. BCR, gigantul evaluat la cinci miliarde de euro, nu pare a se ridica la nivelul competitoarelor la acest capitol. Din patru unitati, doar la doua am gasit unitati de fond, iar la una dintre acestea lipsea singurul om care stia sa si explice ce sunt acelea.

E drept, la una dintre sucursale (de la Piata Victoriei) aproape ca am fost convins sa investesc, semn ca exista si persoane care se pricep la acest domeniu in banca. HVB Bank, cea mai noua in acest domeniu, este totusi una dintre cele mai bune. Lucru care reiese din faptul ca am fost intrebat de la inceput ce profil de investitor am, iar persoana care m-a luat in primire mi-a explicat detaliat si cu rabdare ce caracteristici au fondurile CA IB si care dintre ele mi s-ar potrivi cel mai bine. Pe de alta parte, exista si fonduri care atrag clienti fara sa aiba o retea de distributie uriasa. De exemplu, cele doua fonduri ale Vanguard, Protector si FON, au atins o cota de piata de 2,5% cu ajutorul unui singur punct de distributie, cel al SSIF-ului. Serviciul este conectat la tranzactionare, explica Cristian Tudorescu, analist la Vanguard. Multi dintre clientii SSIF-ului apeleaza la fonduri si invers. Este vorba de un pachet de servicii, care contine tranzactii cu actiuni, derivate si fonduri de investitii. Pentru viitor, insa, suntem in discutii de parteneriat si luam in calcul si largirea retelei de distributie, adauga el.

Metoda brevetata de cei de la KD Investments, Punctul Financiar, a dat si ea rezultate foarte bune pana acum, ca urmare a vizibilitatii pe care o asigura si mai ales a pregatirii si motivarii mai mari a consilierilor ce interactioneaza cu potentialii clienti. Cota de piata de 3,2% in ceva mai mult de un an spune totul in acest sens. Felul in care vor sti sa se faca vizibile pe viitor companiile de administrare are si efecte pe termen mai lung. In anii urmatori, batalia nu se va mai rezuma la atragerea de bani pentru fondurile de investitii, ci se va extinde si pe piata fondurilor de pensii, la concurenta cu bancile si cu companiile de asigurari de viata. O piata pe care imaginea va face mai mult decat randamentul, iar calitatea distributiei va fi esentiala.

Distributia se reflecta In dimensiunile fondurilor

Dimensiunile fondurilor de investitii care realizeaza distributia prin intermediul bancilor spun totul despre succesul acestui mod de lucru. Cel mai mare fond de investitii autohton, cu o cota de piata de 29,3%, este Simfonia 1, administrat de Socit Gnrale Asset Management. Cele doua fonduri ale BCR insumeaza si ele 17,1% din piata fondurilor deschise de investitii, dovada ca vizibilitatea are un cuvant important de spus in alegerea pe care o fac clientii. BT Asset Management, de-abia intrata pe aceasta piata, a ajuns deja sa administreze 5,8% din totalul activelor. In privinta cresterii numarului de clienti, KD Maximus impresioneaza printr-o ascensiune constanta si sustinuta, semn ca se poate si prin forte proprii. In ultimele sase luni, numarul clientilor KD a crescut cu 77%. In ultimele 12 luni, cea mai mare crestere a numarului de clienti a avut-o Intercapital, administrat de Certinvest, cu 124%, urmat de BCR Dinamic, cu 80%, si Orizont, tot de la Certinvest, cu 70%. Toate trei, distribuite prin sistemul bancar.

Pentru viitor, suntem in discutii de parteneriat si luam in calcul si largirea retelei de distributie.
Cristian Tudorescu,
analist Vanguard

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri