Avans de 4,4% pentru piata pensiilor private obligatorii in iunie

Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 3,38 miliarde lei (773,5 milioane euro) la sfarsitul lui iunie, in crestere cu 4,4% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele 9 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui iunie, 5.055.102 participanti la pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cu 13.986 mai multi decat in luna anterioara.

In cadrul pilonului II, fondul ING continua sa controleze peste o treime (39%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 1,3 miliarde de lei la finalul lui iunie. Pe locul al doilea se afla AZT Viitorul Tau, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private, cu active de 793,49 milioane de lei si fondul Aripi, gestionat de Generali, cu active de 272,8 milioane de lei.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului. In 2010, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.

Conform calendarului initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii private in Romania, nivelul cotributiei urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an in cazul pilonului II, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri