Banca a incetinit procesul de creditare pe zona de retail inca de acum trei - patru ani, concentrandu-se pe segmentul corporate si pe private banking.

"Am luat piciorul de pe acceleratia creditarii de retail inca de acum patru ani fiindca am avut senzatia ca se indreapta catre dezastru. Daca priviti in portofoliul nostru, retailul si-a micsorat ponderea semnificativ", a explicat Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania.

Banca discuta cu clientii care intampina dificultati financiare pentru a cauta solutii de restructurare.

"Nu am gasit o solutie prin care sa evitam deteriorarea in continuare a portofoliului de credite. Cele mai optimiste opinii imping catre o revenire economica la jumatatea anului 2011, insa nivelul provizioanelor noastre nu reflecta neaparat credite proaste, ci credite cu probleme", a spus Mitrache.

Seful Leumi Romania este, totusi, optimist si sustine ca banca va inregistra profit si in acest an, dar acesta nu va fi semnificativ. De asemenea, Mitrache mizeaza si pe o majorare a portofoliului de credite cu 10% in acest an, fata de valoarea de 940 milioane lei de la finalul lui 2009.

Subsidiara locala a Bank Leumi a inregistrat in 2009 un profit net de 12,7 milioane lei, in crestere fata de rezultatul obtinut in 2008, de 7,5 milioane lei.